Politik

Nord-jylland åbner lidt: Elever fra 5. til 8. klasse vender tilbage i skole

Fra mandag må flere elever komme i skole i Nordjylland.

Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


16 november, 2020Nordjylland blev lukket ned for at stoppe spredningen af en ny version af corona-virusset. Men nu bliver nogle af corona-reglerne fjernet igen.

I Nordjylland har hverdagen ikke været, som den plejer, siden den 5. november. Her blev grænserne mellem flere kommuner lukket. Det var slut med at køre i bus og tog. Og slut med at gå på bar, café eller restaurant.

Syv kommuner

Corona-reglerne gælder i syv kommuner.

  • Hjørring
  • Frederikshavn
  • Vesthimmerland
  • Brønderslev
  • Jammerbugt
  • Thisted
  • Læsø

Og elever fra 5. til 8. klasse skulle blive hjemme og nøjes med fjern-undervisning.

Nordjylland blev lukket ned for at stoppe spredningen af corona-virus – plus en helt ny version af virusset, som kaldes cluster 5.

Reglerne gjaldt for syv kommuner: Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø Kommune.

Men heldigvis bliver hverdagen nu lidt lettere. Flere af corona-reglerne gælder ikke længere fra i dag mandag. Det skriver DR.

Nu må elever fra 5. til 8. klasse vende tilbage i skole. Man kan køre med bus, tog og andet offentlig transport mellem de syv kommuner. Og alle må igen rejse mellem de syv kommuner, som har været lukket ned.

Hvorfor blev Nordjylland lukket ned?

Svaret handler om mink.

Der ligger mange mink-farme i Nordjylland. Corona-virusset har spredt sig lynhurtigt på farmene og smittet massevis af mink.

Og minkene kan også smitte mennesker.

Faktisk har det kendte corona-virus udviklet sig til en ny type blandt minkene – man siger, at virusset er muteret. Det nye virus kaldes cluster 5.

Eksperter har været bange for, at cluster 5 kunne være svært at bekæmpe med de vacciner, som lige nu bliver udviklet. Og måske kunne virusset starte en helt ny epidemi.

Derfor besluttede regeringen, at alle mink i Danmark skal aflives – ikke kun de syge. Det fortalte Mette Frederiksen den 4. november.

Fire dage senere kom det frem, at den beslutning var ulovlig. Regeringen har ikke lov til at kræve, at raske mink bliver aflivet. Og nu står Mette Frederiksens regering midt en alvorlig mink-skandale – læs mere om det her.

Senere har regeringen ændret beskeden til minkavlerne. Nu bliver de ikke tvunget til at aflive raske mink – de bliver kun opfordret til det.

10,2 millioner mink i de mest risikable zoner er nu blevet aflivet, skriver DR. Det svarer til knap 80 procent af alle mink i netop de områder.

Hvilke regler gælder nu?

I Nordjylland skal man stadig følge mange corona-regler.

Blandt andet bliver folk bedt om at blive inden for området af de syv kommuner – og folk udefra bedes om ikke at rejse ind i området.

Der er stadig lukket for bus, tog og færge ind og ud af området.

Læs mere om de regler, Nordjylland skal følge, her.

LÆS OGSÅ: Hvorfor taler alle om mink og et nyt, mystisk virus? Her er overblikket over skandalen