Videnskab

Mysterium om kæmpe-æg er løst

Fossil-ægget er mere end fire gange så stort som et hønse-æg.

Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Nanna Hein


22 juni, 2020Forskere har endelig fundet ud af hvilket slags æg, det store fossil er.

En 28 gange 18 centimeter, gammel, amerikansk fodbold.

Sådan ser et kæmpe fossil-æg, som ligger udstillet på et museum i Chile, ud.

Det kæmpe-store æg blev ifølge forskere lagt for 68 millioner år siden. Det blev fundet på Antarktis i 2011 af en gruppe chilenske forskere – derfor ligger det på et museum i Chile. 

Men siden det blev fundet har forskerne været i tvivl: Har ægget haft en hård eller blød skal?

Det store spørgsmål har forskerne nu fået svar på. Sådan skriver TV2

Hård eller blød skal

Man har i et årti ikke vidst hvilken slags skal, som det gamle kæmpe-æg har haft.

Men nu har forskere fundet ud af, at skallen er blød. Derfor kan forskerne nu komme tættere på at finde ud af, hvilken dyr ægget kommer fra. Og det glæder blandt andet Lucas Legendre. Han er forsker på University of Texas, og er en af de forskerne, som har været med til at undersøge ægget. 

”Det er med længder det største æg med blød skal, som er blevet fundet. Vi vidste ikke, at sådanne æg kunne nå en så enorm størrelse, og eftersom vi antager, at ægget er lagt af et gigantisk hav-krybdyr, kan det måske give et unikt indblik i disse dyrs forplantnings-evner,” siger han ifølge TV2.

At ægget har en blød skal betyder altså, at man tror, at det kommer fra et hav-dyr eller et kryb-dyr. Æg fra fugle og dinosaurer vil nemlig have en hård skal. 

Dinosaurerne

  • Ordet dinosaurus stammer fra græsk og betyder frygtlig stor øgle .
  • Dinosaurerne levede i tiden man kalder Mesozoikum, som varede fra 245-65 mio. år siden.
  • Samtidig med dinosaurerne levede også patte-dyr og krybdyr. Pattedyrene voksede sig dog først store efter dinosaurerne uddøde
  • Man regner med, at dinosaurerne uddøde som følge af nogle vulkan-udbrud og meteor-nedslag.

Kilde: Lex og Videnskab.dk

At ægget har blød skal gør det til verdens største fund af sin slags. Der findes et fossil-æg, der er større – men det har en hård skal. Det stammede fra elefant-fuglen som ud-døde i 1600-tallet. 

Kæmpe-ægget

Forskerne tror indtil videre, at ægget kommer fra det for-historiske dyr mosasaurus. Mosasaurus levede på dinosaurernes tid, men var ikke selv en dinosaur. I stedet var det et krybdyr, som levede i havet.

Hvis du forestiller dig en blanding af en varan og en slange, der er mellem fire og 18 meter lang, så har du en idé om, hvordan en mosasaurus så ud. Mosasaurus var kød-ædere og spiste både fisk, hajer og endda mindre mosasauruser. 

Her kan du se et mosasaurus fossil.

LÆS OGSÅ: Nyt fund: Maya-folket kan være ældre, end vi tror