Online
Mor fra Sydkorea ser sin afdøde datter i virtual reality
Det er slut med kun at bruge virtual reality-brillerne til at spille spil med. En sydkoreansk mor brugte i sidste uge brillerne til at "genoplive" og gense sin datter – der døde for tre år siden.
Normalt kender vi virtual reality fra spil-verdenen. Her kan du føle, at du slås med monstre, forsøger at slippe ud af et uhyggeligt hus eller prøver rutsjebaner.
Men nu kan virtual reality også bruges andre steder. Den nye sydkoreanske dokumentar-film Meeting You, som ligger på YouTube, handler om en kvinde, der møder en virtuel udgave af sin afdøde datter. Sådan skriver Politiken.
“Genoplivning” af de døde
I filmen kan man se en syv-årig pige med mørkt hår og i en lilla kjole. Pigen er en virtual reality-udgave af Nayeon, som døde i 2016. Hun løber over til sin mor, som står med virtual reality-briller og handsker på.
Computer-udgaven af Nayeon spørger sin mor, om hun har savnet hende.
Moren ved godt, at det hele er lavet af en computer, og at hendes datter ikke er der i virkeligheden. Men hun græder alligevel, mens hun taler med den computer-figur, som ligner datteren.
Computer-udgaven af Nayeon er designet efter en blanding af familie-billeder, kroppen på en barne-skuespiller og morens minder om hende. Faktisk ligner hun lidt en Sims-figur. Men fordi hun er en computer, er det også bestemt på forhånd, hvad hun skal sige. Hun kan altså ikke svare på alle de spørgsmål, hun bliver stillet.
Videoen er allerde blevet set over 14 millioner gange.
Er det en god ide?
Forskere er ikke enige om, hvor god en ide det er at ”genoplive” de døde i en virtuel verden.
Til TV 2 forklarer Thomas Ploug, som er professor i data-etik på Aalborg Universitet, at det bare er en ny måde at arbejde med sin sorg på. Før i tiden malede vi billeder af de afdøde. Og så beholdt vi mindet om dem på den måde.
“Det her er i virkeligheden en fortsættelse af en udvikling, som har været i gang i mange år, hvor vi bruger teknologier til at mindes de mennesker, vi har mistet.” Sådan siger Thomas Ploug til TV 2.
Men Anne-Marie Axø Gerde fra Etisk Råd mener ikke, at det er en god ide. Etisk Råd er en gruppe eksperter, der vurdere, hvad de mener det rigtige eller forkerte at gøre. Det gør de, når der bliver opfundet nye teknologier, som rejser svære og nye spørgsmål.
Hun forklarer til Politiken, at det at miste er en del af livet. Når man mindes folk i en virtuel verden, er det ikke et rigtigt billede, der bliver vist. Hun er bange for, at man kan blive fastholdt i sorgen, hvis man bruger tid med en falsk udgave af den afdøde i virtual reality. Og så vil man have svært ved at komme videre med sit liv.