Identitet

Mød kvinden, der efterligner Instagram-modeller i alt for sjove hverdags-fotos

Laura Belbin til højre står bag den populære profil Knee Deep in Life.

Foto: Steve Belbin

Freya Ea Bjørnlund


8 september, 2020Over en million mennsker følger Laura Belbin fra England, som kopierer de mest glamourøse billeder på sociale medier med knap så glamourøse fotos fra hverdagen som mor.

Kender du det, at der endelig er blevet taget et foto af dig, hvor du egentlig ser meget godt ud. Så scroller du gennem Instagram, og efter de første 50 model-damer med timeglas-form og kilometer-lange ben, så gider du ikke smide billedet op på din profil alligevel.

Så burde du scrolle hen til profilen Knee Deep in Life. På dansk har vi et udtryk, der hedder at ”stå i lort til halsen”. 35-årige Laura Belbin, der er kvinden bag profilen, står derimod ”i liv til knæene”.

Den britiske husmor deler lange personlige opslag om hverdagen med mand, to børn, deller og dårligt hår. Og så deler hun fotos og videoer, hvor hun efterligner de lækreste, mest opstillede og redigerede modeller, man kan finde på sociale medier. Billederne og videoerne bliver taget af hendes mand Steve.

Hendes versioner er knap så airbrushede og en hel del sjovere.

”Det bedste jeg ved, er at få folk til at grine. Lige siden jeg var barn. Hvis jeg får andre til at grine, får jeg det selv godt,” siger hun.

Hun begyndte at dele sine billeder og historier i 2016. I dag har hun 1,1 millioner følgere på Facebook og 420.000 på Instagram.

”Når tusindvis af kvinder siger ’Sådan har jeg det også!’, så er det gået op for mig, at jeg ikke er alene om det her. Og det har hjulpet mig til at acceptere, hvordan jeg ser ud.”

Mave-fedt og skæve tænder

Da Laura Belbin var yngre, ville hun aldrig have delt fotos af sig selv i bikinier, der ikke ligefrem sidder perfekt.

”I skolen kom drengene ikke i nærheden af mig. Jeg var grim, jeg havde dårlige tænder, filtret hår og fregner. Jeg blev kaldt alle navne i ordbogen. Og jeg troede aldrig på mig selv.”

Hun havde det stadig svært med sit udseende, da hun blev ældre og begyndte at bruge sociale medier.

”Jeg plejede kun at poste billeder, hvor jeg så helt acceptabel ud i mine øjne. Det triste var, at jeg sorterede det fra, som faktisk er mig – bare for et foto.”

I 2015 fik hun sin søn. Lige bagefter fik hun en depression. Det var svært at magte livet og hverdagen som mor. ”Det var nok den mørkeste tid i mit liv,” husker hun.

Det var nogle måneder senere, at hun begyndte at dele sjove billeder. Men også tanker om hendes depression og selvbillede.

Hun opdagede, at det havde en sund effekt på hende. Både at tage pis på sig selv, men også at stå ved, hvordan hun havde det.

”Jeg er den person, der har fedt på maven, der ikke har perfekte tænder, og det er okay. Hvorfor føle skam over at ligne et menneske?”

”Jeg er gået fra ikke at tro på mig selv til at sige: ’Du er helt okay, som du er.”

”Tag dine børn og hop ud fra en bro”

Langt de fleste kommentarer på Laura Belbins opslag er positive. Nogle gange får hun også beskeder fra de kvinder, hun kopierer. Indtil nu har ingen været sure – tværtimod.

”Jeg efterlignede en video fra den danske model Helena Christensen for nylig. Hun delte den. Hun skrev til mig, at det var hysterisk morsomt.”

Når hun laver et opslag, går hun meget op i, at humoren skal ramme hende selv, fortæller hun.

”Man skal bare læse mine opslag for at se, at jeg ikke gør det for at udskamme den anden model. Jeg tager kun pis på mig selv.”

Men når du udstiller dig selv på sociale medier, så skal du være forberedt på, at nogle kommer efter dig, siger hun. Hun får også had-beskeder i indbakken.

”Jeg har fået at vide, at jeg skal tage mine børn og hoppe ud fra en bro. At jeg er en luder. At jeg er grim, at jeg er en dårlig mor, at jeg mangler psykiatrisk hjælp. Listen fortsætter. ”

For nogle år siden ville den slags beskeder have gjort ondt på hende. Men nu rammer det hende ikke. Hun plejer at blokere haters, eller endnu bedre svare igen med en joke.

”Jeg svarede kvinden, som bad mig om at hoppe ud fra en bro med mine børn, at hun burde købe en vibrator og få sig en orgasme.”

Sandheden bag billederne

En af de ting hun er blevet beskyldt for, er at hylde et usundt krops-ideal. At hun inspirerer folk til at blive tykke.  

Hun har et par ting at sige til dem, der har den holdning.

For det første er hun ikke overvægtig.

”Så alle, der påstår, at jeg ikke lever et sundt liv, de må gerne komme hjem til middag hos mig og se, hvad jeg spiser hver aften.”

For det andet tror hun ikke, at folk ville beskylde hende for den slags, hvis hun tog en anden slags billeder af sin krop.

”Hvis jeg faktisk airbrushede mine billeder, hvis jeg stod på en måde, så jeg så slank ud, eller hvis jeg havde bikini på og strakte mig på en smuk måde, så ville ingen dømme mig.”

For det tredje mener hun, at vi burde justere vores forestilling om, hvordan en ”sund” krop ser ud.

”Du er god nok, som du er. Og du kommer ikke altid til at ligne de photo-shoppede fotos på Instagram. Men sandheden er, at det gør alle Instagram-modellerne heller ikke. Når kameraet er væk, og de skal se på det foto, så er det dem, som skal leve med den løgn. Og det er lige så ødelæggende, for de ved, at de ikke ser sådan ud.”

LÆS OGSÅ: Jaleesa beder danskerne om at vågne op: “Racisme ER et problem i Danmark”