Politik

Minister siger stop: Slut med at slå små uddannelser sammen til store

Mange uddannelser er blevet lagt sammen i de seneste 20 år. 145 uddannelses-institutioner er blevet til bare 42.

Foto: Daria Shevtsova/Pexels

Freya Ea Bjørnlund


17 februar, 2020



Mange ungdoms-uddannelser bliver slået sammen, og så bliver der længere til skole for unge i de små danske byer. Det skal stoppes, mener minister.

Måske har du selv prøvet det. At gå på en uddannelse, som pludselig skal slås sammen med en anden. Det er tit små uddannelser i mindre byer, der bliver flyttet ind til andre uddannelser i større byer, så der til sidst står en stor ”mega-skole”. Til gengæld bliver der meget langt til skole for de studerende, som ikke bor i stor-byerne.

Den tendens til at slå uddannelser og andre institutioner sammen, kalder mand centralisering. Og det har der været ret meget af i de senere år. Lidt for meget faktisk, mener Pernille Rosenkrantz-Theil, som er børne- og undervisningsminister. Derfor sætter hun nu stop for, at gymnasier, handelsskoler og erhvervsskoler kan slå sig sammen. Det skriver Jyllands-Posten.

På 20 år er uddannelser blevet slået sammen hele 85 gange. Det betyder, at 145 uddannelses-institutioner er blevet til bare 42.

Færre penge og færre unge

Når uddannelser bliver slået sammen, er det tit fordi, at en lille uddannelse har for få elever. Og så kan det være svært at få økonomien til at hænge sammen.

Men Pernille Rosenkrantz-Theil mener ikke, at det kun skal være økonomien, som bestemmer, hvor langt unge skal have til en uddannelse.

Hun er ”bekymret for, at beslutninger om en uddannelses fremtid alene baseres på, hvorvidt det er rentabelt at opretholde en afdeling eller ej. I stedet for at der fokuseres på, om det er hensigtsmæssigt at opretholde et uddannelses-tilbud i de mindre byer,” siger hun til Jyllands-Posten.

Der er også en særlig grund til, at ministeren vil stoppe centraliseringen netop nu. I fremtiden bliver der nemlig langt færre unge, end der er i dag. Derfor bliver der endnu færre elever på uddannelserne i de mindre byer, og så bliver det endnu mere fristende at slå uddannelser sammen.

I 2030 vil der være 8.300 færre 16-årige i Danmark, end der er i dag, viser tal fra Danmarks Statistik. Der bliver altså færre unge til at holde gang i de mindre uddannelser rundt omkring i landet.

Danmarks Statistik samler data om hele det danske samfund. Du kan selv prøve at undersøge, hvordan befolkningen i Danmark vil udvikle sig i de næste 40 år hos Danmarks Statistik. Du kan søge på udviklingen baseret på køn, alder og etnisk baggrund her.

Sådan kommer antallet af unge mellem 15 og 24 år til at udvikle sig fra 2020 til 2060. Foto: Danmarks Statisik