Online

Medier: Verdens rigeste mand fik hacket sin telefon af Saudi-Arabiens kronprins

Jeff Bezos, som ejer web-butikken Amazon, er verdens rigeste mand. Ifølge magasinet Forbes er han 155,6 milliarder dollar værd.

Foto: Shutterstock

Freya Ea Bjørnlund


22 januar, 2020Ifølge to medier har Saudi-Arabiens magtfulde kronprins Mohammed bin Salman hacket en telefon, som tilhører Amazon-ejeren Jeff Bezos.

Man skal passe på med, hvilke beskeder man åbner på sin mobil. En besked kan indeholde en virus, som kan hacke din telefon og stjæle dine oplysninger.

Det er sket for verdens rigeste mand, Jeff Bezos, skriver de to medier The Guardian og Financial Times. Jeff Bezos ejer web-butikken Amazon.

Og hvem beskyldes så for at have hacket ham? Jo, Saudi-Arabiens kronprins.

Han hedder Mohammed bin Salman, og han er ekstremt magtfuld i Saudi-Arabien, hvor han fungerer som vice-premierminister. Hans far, kong Salman bin Abdulaziz Al Saud, er premierminister.

Ifølge de to medier fik Jeff Bezos en besked på appen WhatsApp fra Mohammed bin Salman den 1. maj 2018. Det var ikke så mærkeligt, for de to havde spist en middag sammen i Hollywood og havde givet hinanden deres telefon-numre.

I beskeden fandt Jeff Bezos angiveligt en video-fil, som på nogle timer stjal en masse data fra telefonen. Det viser en digital analyse ifølge kilder, som har talt med de to medier.

Hvorfor skulle kronprinsen hacke Jeff Bezos?

Hvad ville Mohammed bin Salman få ud af at hacke Jeff Bezos? Jeff Bezos’ sikkerheds-chef, Gavin de Becker, har tidligere fortalt sin teori om hacker-angrebet til The Guardian.

Og her skal vi tilbage til den 2. oktober 2018, da journalisten Jamal Khashoggi blev myrdet på det saudiske konsulat i Tyrkiets hovedstad, Istanbul – et kontor, som varetager bestemte opgaver for Saudi-Arabien i den tyrkiske by. Han gik ind på konsulatet for at få nogle papirer, som skulle bruges til hans kommende bryllup – men han kom aldrig ud igen.

Inden Jamal Khashoggi blev myrdet, havde han skrevet flere kritiske artikler om Saudi-Arabien i den amerikanske avis The Washington Post.

Det tog lang tid, før Saudi-Arabien indrømmede, at Khashoggi var blevet myrdet på konsulatet. Dengang blev det diskuteret, om Mohammed bin Salman spillede en rolle i at få Khashoggi ryddet af vejen – det mener den amerikanske efterretningstjeneste CIA, at han gjorde.

Men siden er fem mindre magtfulde saudiske mænd blevet dømt for mordet.

Og hvad har det så med Jeff Bezos at gøre?

Jeff Bezos ejer ikke kun Amazon, men også avisen The Washington Post, hvor Jamal Khashoggi arbejdede. Og derfor kunne man forestille sig, at stjålne informationer fra Jeff Bezos’ telefon kunne bruges til at lægge pres på avisen.

Efter Bezos’ telefon angiveligt blev hacket, begyndte der at dukke sladder-historier op i det amerikanske medie National Enquirer om sms’er mellem Jeff Bezos og hans elskerinde. Og sikkerhedschefen Gavin de Becker har beskyldt Saudi-Arabien for at lække sms’erne for at skade Bezos.

Saudi-Arabien afviser anklager

Beskylningerne mod kronprins Mohammed bin Salman er ”absurde”. Sådan lyder det fra den saudiske ambassade i USA, som afviser alle anklagerne mod kronprinsen.

”De seneste medie-historier, som antyder, at kongedømmet (Saudi-Arabien) står bag en hacking af Hr. Bezos’ telefon er absurde. Vi vil have en undersøgelse af disse anklager, så vi kan få alle fakta frem,” skriver ambassaden på Twitter.