Politik
Lukkede skoler: Nu kan man få et svendebrev – uden at skulle gå til svendeprøve
Corona-virusset har lukket alle landets skoler. Elever fra erhvervsskolerne kan derfor ikke komme til eksamen. Nu kommer regeringen med tre løsninger.
Erhvervsuddannelse
- På erhvervsuddannelserne uddanner man sig i retning af et bestemt job som for eksempel tømrer, frisør, dyrepasser eller fotograf.
- Til den afsluttende eksamen skal man op til en svendeprøve. Her skal man vise, hvad man har lært ved at fremstille noget.
Du er næsten færdig med skolen. Det sidste du mangler, er bare at bestå den sidste prøve. Men så bliver alle skolerne lukket, og du kan derfor ikke tage prøven.
Sådan er situationen for eleverne på de danske erhvervsskoler. Alle landets skoler er nemlig blevet lukket på grund af corona-virusset – lige inden den sidste og afgørende eksamen, som man kalder for svendeprøven. Består man den, så får man sit svendebrev.
Bare inden for byggefagene står 1.600 elever i en situation uden et svendebrev og uden en uddannelsesaftale.
“Jeg forstår godt, at de unge er frustrerede. Vi må se, hvad vi kan gøre, for at standse smitten. Nu er det vores opgave med undervisningsministeriet og fagligt udvalg, at finde en løsning, så man kan få sit svendebrev,” siger Lars Kunov, som er direktør for Danske Erhvervsskoler og -gymnasier, til Seismo.
Regeringen kom i går mandag med tre løsninger på problemet. Så er det op til de enkelte skoler selv at træffe et valg.
Løsning 1
Prøven afholdes alligevel, hvis man vurderer, at det er forsvarligt med hensyn til smittefaren. Så møder læreren op på skolen – eller det gøres online.
Løsning 2
Den afsluttende prøve udsættes – og uddannelsesaftalen forlænges, hvis virksomhed og elev kan blive enige om det.
Løsning 3
Hvis det faglige udvalg vurderer eller indstiller, at eleven KAN bestå den afsluttende prøve, så kan eleven afslutte uddannelsen UDEN at gå til prøven. Hvis denne løsning vælges, vil det være historisk. Så kan man nemlig få sit svendebrev uden at gå til svendeprøven.
For mange elever vil det være frustrerende ikke at kunne gå op til den prøve, som man har forberedt sig på så længe.
Se i videoen hvad struktør-elev Alexander Creutzberg og direktør Lars Kunov siger til situationen.