Videnskab

Ligner en ond vandmand: Fotograf har fanget sjældent syn på himlen

Røde feer dukker op 50-90 kilometer oppe i luften.

Foto: Patrick Fore/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


24 august, 2020En amerikansk fotograf har fanget et meget sjældent syn på natte-himlen på kamera.

Det kunne ligne en alien fra en rum-film. Men det mystiske røde lys på natte-himlen findes i virkeligheden.

Vejr-fænomenet kaldes røde feer. Og det er ekstremt sjældent.

De røde feer kan dukke op på himlen, når der er torden-vejr, skriver DR. De kan ses over meget kraftige torden-skyer. De ligner ofte et spind af røde tråde på himlen. Men de kan også ligne en stor, rød vand-mand.

Røde feer er svære at fange på kamera. De opstår nemlig 50-90 kilometer oppe i luften, og de lyser kun op i cirka en tiende-del af et sekund.

Så man skal være hurtig. Og det var fotografen Stephen Hummel for nylig. Han er ekspert i mørke skyer ved McDonald Observatory i USA. Han nappede et foto af en kæmpe-stor rød fe, som han har delt på Instagram. Han fik også en kort video af fænomenet, som du kan se nederst.

”Jeg kan ikke komme mig over, hvor fantastisk det her var at se med egne øjne. Farverne var mere diskrete i virkeligheden, men kameraer er mere fintfølende over for farver end vores øjne, når lyset er lavt,” skriver han.

Hvorfor opstår de røde feer?

Der er stadig meget, som forskere ikke ved om røde feer. De mystiske røde farver blev først fanget på kamera i 1989.

Og hvad er det så?

Ligesom de lyn, vi kender, opstår røde feer i tordenvejr. De er elektriske udladninger, som bliver udløst højt oppe over torden-skyerne. Men i modsætning til de varme lyn består de røde feer af koldt plasma – det er en gas, hvor en stor del eller alle partikler er ioniserede. Plasma består af negativt ladede elektroner og positivt ladede ioner.

Eksperter har opdaget, at røde feer dukker op ved en bestemt type lyn, nemlig de positive lyn. Et lyn-nedslag kaldes positivt eller negativt afhængig af, om den del af tordenskyen, som lynet udspringer fra, har en positiv eller en negativ elektrisk ladning.

Positive og negative lyn ligner hinanden. Men langt de fleste lyn, vi ser, er negative – læs mere om det hos DMI her.

Positive lyn har en meget større strøm-styrke end almindelige negative lyn. Og når de slår ned, kan der samtidig opstå røde feer.

Fordi de røde feer opstår over skyerne, kan de være meget svære at få øje på.

Se på Stephen Hummels video, hvor hurtigt en rød fe dukker op og forsvinder:

LÆS OGSÅ: Se 5 flotte billeder af planeten Mars