Politik

Lars Løkke Rasmussen vil have, at alle unge skal arbejde et halvt år for Danmark

Lars Løkke Rasmussen vil have, at alle unge skal arbejde for Danmark i et halvt år.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mathilde Johannesen


17 januar, 2022Den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har et politisk forslag. Han vil have, at alle unge danskere skal arbejde i et halvt år for Danmark. Det kalder han for borgerpligt.

Lars Løkke Rasmussen

  • Lars Løkke Rasmussen var formand for partiet Venstre fra 2009-2019.
  • Han har været statsminister for Danmark fra 2009-2011 og fra 2015-2019.
  • Han har læst jura på Københavns Universitet. Jura er læren om landets love og regler.
  • Han har været medlem af Folketinget lige siden 1994.

Kilder: Danmarkshistorien og Folketinget.

Lars Løkke Rasmussen meldte sig ud af partiet Venstre i starten af januar sidste år. Han havde ellers været formand og medlem af partiet i mange år. Men oven på en del konflikter i Venstre skulle der ske noget nyt.

Derfor startede han i april 2021 sit eget parti. I juni 2021 fortalte han, at partiet hedder Moderaterne. Partiet skal stå for værdier, som ligger midt imellem de røde og blå partiers værdier. Det kan du læse mere om her.

I september 2021 stod det så klart, at partiet kan komme på stemmesedlerne ved næste valg.

Ved næste valg kan danskerne altså sætte deres kryds ved Moderaterne. Men indtil nu har der været mange spørgsmål i forhold til, hvilken politik partiet konkret vil føre.

Men nu er Lars Løkke Rasmussen begyndt at løfte sløret for, hvad hans parti vil arbejde for, hvis det bliver stemt ind i Folketinget. I weekenden fremlagde Moderaterne nemlig et politisk program.

Og et af partiets politiske forslag er, at alle unge skal arbejde i et halvt år for Danmark. Det kalder partiet for borgerpligt. Det skriver TV2.

Hvad går borgerpligt ud på?

Lars Løkke Rasmussen har fundet på en ny idé. Ham og hans parti vil gerne have, at alle unge danskere tager arbejde i et halvt år. Her skal de arbejde for Danmark, og samtidig skal det få dem til at tænke på andre end dem selv. Det siger Lars Løkke Rasmussen til Weekendavisen.

”Vi kender i forvejen værnepligten, hvor den historiske baggrund var, at der var en militær trussel mod Danmark, og så måtte vi have et forsvar og derfor en værnepligt. Vi har nogle andre udfordringer i dag og derfor også behov for dybere løsninger. Der følger nogle pligter med at være menneske i det her samfund, som rækker videre end bare mig, mig, mig. Man er borger, men også medborger,” siger han.

Ifølge ham er de unge nemlig kun sammen med deres egne. Og så liker de de samme ting på de sociale medier. Men nu skal de have øjnene op for den verden, som foregår omkring dem.

De skal for eksempel hjælpe til på landets plejehjem, i forsvaret, inden for kulturlivet eller inden for beskyttelse af naturen.

Det halve år kommer til at være med løn, og så skal det være med til at danne og modne den unge generation. De skal simpelthen give noget tilbage til samfundet, nu hvor staten blandt andet betaler for unges uddannelse i Danmark.

Hvis du kort overvejer, om man på nogen måde kan slippe for borgerpligten, så bliver svaret nej. Lars Løkke Rasmussen vil have, at alle unge skal arbejde for Danmark.

Tanken er nemlig, at borgerpligten skal samle unge fra alle dele af landet og samfundet. På den måde bliver de unge revet ud af deres egen boble for at møde andre, som måske lever et andet liv og kommer fra en anden baggrund.

Hele idéen med Lars Løkke Rasmussens nye parti er, at vi skal gentænke den måde, vores samfund er indrettet på. Borgerpligten er derfor et af de forslag, som skal vende op og ned på tingene.

Indtil videre er det dog kun et politisk forslag. Der er altså intet, som er besluttet. Moderaterne skal først vælges ind i Folketinget ved næste valg, hvis borgerpligten på nogen måde skal blive til virkelighed.

Er det en god ide, at alle unge skal arbejde i et halvt år?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...

LÆS OGSÅ: Præsident vil lukke ‘Porten til helvede’ – hvad er det?