Politik

Lærerne siger nej til ny karakter for flittighed

Skal elever bedømmes for deres flid? Lærerne siger nej.

Foto: Shutterstock

Sesilie Christophersen


31 august, 2021Danmarks Lærerforening er ikke begejstret for ministerens nye ide om en karakter for flittighed.

Pernille Rosenkrantz-Theil er børne- og undervisningsminister. Hun ser gerne, at elever i folkeskolens ældste klasser skal have endnu en karakter, udover dem de allerede får i dansk, matematik, engelsk og alle de andre fag.

Hun vil også gerne indføre en karakter for flittighed eller flid, som hun kalder det.

Ideen med den nye karakter er ifølge ministeren, at elever, som ikke er dygtige i et fag, stadig kan få en god karakter for deres arbejdsindsats, hvis de gør sig umage.

Men det falder ikke i god jord hos Danmarks Lærerforening – det er foreningen, som taler på vegne af landets lærere. Her mener man ikke, at flere karakterer vil hjælpe eleverne. Tværtimod er de bekymrede for, at det kan gøre nogle elever mindre motiverede. Det skriver Politiken.

“I forhold til hvem karakterer motiverer, ved vi, at elever bliver motiveret meget forskelligt. Det vil sige, at karakterer kan muligvis motivere nogle, men det kan også direkte demotivere andre. Set i lyset af, at vi i forvejen har en præstationskultur, som mange elever ikke trives i, synes jeg ikke, at det er en vej, vi skal gå,” siger Regitze Flannov. Hun er formand for Danmarks Lærerforenings undervisningsudvalg.

Hun understreger, at det er vigtigt at give eleverne god og grundig feedback baseret på en samtale mellem lærer og elev i stedet for en karakter. Hun kritiserer også, at børne- og undervisningsministeren har præsenteret foreslaget i medierne uden at have talt med Danmarks Lærerforening først.

Ministeren har nemlig for nyligt oprettet et forum, som hedder Sammen om skolen, hvor både Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen, Kommunernes Landsforening og regeringen skal arbejde sammen om at løse folkeskolens problemer.

Karakterforslag får dårlig modtagelse

Det er ikke kun Danmarks Lærerforening, der er kritisk over for det nye forslag. Generelt er modtagelsen ret negativ blandt forskellige politikere og organisationer, der har med folkeskolen at gøre.

Lotte Rod er ordfører for undervisning hos partiet Radikale Venstre. Hun skriver sådan her på Twitter:

Jakob Mark er ordfører for undervisning i partiet SF. Han er heller ikke begejstret for det nye foreslag. Han siger til Jyllands-Posten:

”Karakterer fylder i forvejen for meget i skolen. Det, vi har brug for, er ikke en ekstra slags karakterer. Vi har brug for flere bedømmelsesfrie rum – og for at luge ud i omfanget af test.”

Claus Hjortdal er formand for Skolelederforeningen. Han siger sådan her til Altinget:

”Vi har ikke brug for flere karakterer i folkeskolen. Vi går egentlig og taler med ministeren om at få afskaffet nogle af dem. Det er mere relevant at tale om en ordentlig feedback-kultur.”

En af de få positive reaktioner kommer fra Dansk Folkeparti. Her siger partiets ordfører for uddannelse, Jens Henrik Thulesen Dahl, at han synes, at det er en fantastisk ide. Han mener, at man skal anerkende dem, som lægger en arbejdsindsats, selvom de har det svært fagligt.

Læs også: Minister vil give ny karakter for at være flittig i folkeskolen