Politik

Kvinderne styrer Norden – fire ud af fem statsministre er nu kvinder

Sanna Marin bliver Finlands nye statsminister. Hun er nu den yngste statsminister i Finlands historie.

Foto: Lehtikuva/Reuters/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


11 december, 2019Finlands nye statsminister bliver en kvinde. Det betyder, at alle lande i Norden, undtagen Sverige, har en kvinde som statsminister.

Kvinderne styrer.

I hvert fald i de nordiske lande. Her er fire ud af fem statsministre kvinder.

Finland har nemlig lige fået en ny statsminister, og det bliver den kun 34-årige socialdemokrat Sanna Marin. Det betyder, at det kun er Sverige, som lige nu er styret af en mand. Og faktisk er Sverige det eneste nordiske land, som aldrig har haft en kvindelige statsminister, skriver Altinget.

Statsministeren er den politiker, som er chef for landets regering. De nordiske lande er Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island.

Den yngste regeringschef i verden

Finlands nye statsminister er kun 34 år. Hun bliver dermed den yngste statsminister i Finlands historie. Og den yngste regerings-chef i verden lige nu. Ret sejt.

Hun kommer til at styre landet sammen med fire andre partier, som også er i regeringen. Og de andre partier er også ledet af kvinder – så der er dømt ren girl-power i Finland.

Se bare tweetet her, med billeder af parti-lederne, som er gået verden rundt.

Tidligere finsk statsminister: “Det viser, at Finland er et moderne land”

De kvindelige statsministre i Norden:

I Danmark hedder statsministeren Mette Frederiksen. Hende kender du måske godt. Hun er socialdemokrat, og blev valgt ind til folketingsvalget i 2019.

I Norge er det Erna Solberg, som siden 2013 har været statsminister.

På Island har Katrín Jakobsdóttir regeret siden 2017.

I Finland er det 34-årige Sanna Marin. Hun har netop overtaget posten.

Den tidligere finske statsminister Alex Stubb er konservativ. Det er altså flere af hans politiske modstandere, som sidder i regeringen. Alligevel er han glad for, at regeringen er styret af kvinder.

“Mit parti sidder ikke i regering, men jeg glæder mig over, at lederne af de fem regeringspartier er kvinder. Det viser, at Finland er et moderne og progressivt land. De fleste medlemmer af min regering var også kvinder. En dag vil køn ikke længere betyde noget i en regering,” skriver han under tweetet ifølge Altinget.

Hvor ser du dig selv, når du er 34 år? Som statsminister i Danmark?