Kultur

Kvinderne sejrede, og Beyoncé slog rekord: Her er Grammy-vinderne

Beyoncé og Megan Thee Stallion vinder prisen for Bedste rap-performanve for sangen Savage.

Foto: CBS/Reuters/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


15 marts, 2021Grammy-uddelingen har fået stor kritik for at mangle kvindelige og sorte nominerede og vindere. I år stjal kvinderne showet.

Natten til mandag dansk tid blev årets Grammy-priser uddelt i Los Angeles, USA.  

Grammy Awards er verdens største musikpris. Den bliver uddelt af folk fra musikbranchen, som stemmer om årets bedste musikere i flere kategorier.

De seneste år har Grammy Awards fået en del kritik. Blandt andet for, at der var alt for få kvindelige nominerede og vindere.

Men i år var det kvinderne, som sejrede ved prisfesten.

Taylor Swift, Billie Eilish, H.E.R. og Megan Thee Stallion vandt priserne i de store kategorier. Og Beyoncé slog en imponerende rekord.

Hvad vandt kvinderne?

Der er mange kategorier ved Grammy-uddelingen. Men kvinderne dominerede de største.

Prisen for Årets bedste album gik til Taylor Swift for Folkelore. Årets bedste sang blev I Can’t Breathe fra H.E.R. Sangen handler om de sidste ord, den amerikanske mand George Floyd sagde, før han døde, efter en politibetjent havde mast sit knæ mod hans hals i næsten ni minutter. Læs mere om det her.

Billie Eilish stjal showet ved sidste års Grammy-uddeling, hvor hun løb med fem priser. I år vandt hun for Årets bedste indspilning med Everything I Wanted.

Rapperen Megan Thee Stallion, som blev kendt på TikTok, havde også en god aften. Hun vandt priserne for Årets bedste nye navn, Årets bedste rap-sang og Årets bedste rap-performance sammen med Beyoncé på Savage.

Beyoncé slog rekord i nat, da hun fik sin 28. Grammy-pris i karrieren. Den fik hun for Årets bedste R&B-performance for singlen Black Parade. Med nummer 28 er hun nu

den kvinde, der har vundet flest Grammy-priser nogensinde. Indtil i går havde country-sangeren Alison Krauss rekorden med 27 priser.

Hvorfor har Grammys fået kritik?

Før årets prisfest har Grammy Awards fået en del kritik fra flere store stjerner. Zayn har beskyldt folkene bag priserne for at tage imod bestikkelse – altså penge, gaver eller tjenester for at nominere bestemte musikere.

På sin Instagram har Drake også foreslået at droppe Grammy-uddelingen og finde en ny måde at hylde god musik på.

Den største kritiker er The Weeknd, som har været en af de mest succesfulde musikere det seneste år.

Da Grammy-nomineringerne kom ud i november, var han ikke nomineret i nogen kategorier. Han står ellers bag hittet Blinding Lights, som har været en af de allermest lyttede singler i 2020. I februar fik han også æren af at stå for det kendte musik-show i halvlegen ved Super Bowl, årets vigtigste kamp i amerikansk fodbold.

The Weeknd kritiserer Grammy Awards for, at de nominerede musikere bliver valgt i hemmelige grupper af udvalgte personer.

Grammy-priserne bliver uddelt af Recording Academy-organisationen. Når nomineringerne skal vælges, starter musikere fra hele USA med at stemme på deres favoritter gennem året. Men beslutningen om, hvem der i sidste ende bliver nomineret, ligger hos nogle udvalgte personer i hemmelige grupper.

Og det er ikke fair, mener The Weeknd. Derfor har han besluttet, at han ikke længere vil lade sin musik være en del af Grammy-uddelingen. Næste år kan man altså ikke stemme på hans sange – han boykotter prisfesten. Grunden er “de hemmelige grupper”, fortæller han til New York Times.

Grammy-prisen har også fået stor kritik for, at for få kvinder og sorte musikere blev nomineret, skriver Berlingske. Kritikerne mener, at det hænger sammen med, at en størstedel af medlemmerne af Recording Academy er hvide, midaldrende mænd.

Siden 2010 har kun én sort kunstner vundet Årets album, nemlig Bruno Mars. Soundvenue nævner nogle af de sorte musikere, som er blevet forbigået:

”Der har længe været en mangel på sorte nominerede, og selv når de har været der, er de blevet forbigået: Se bare Macklemore, der i 2014 vandt Bedste Rapalbum over Kendrick Lamar, Beck der i 2015 vandt Bedste Album foran Beyoncé, og Adele der i 2017 vandt Bedste Album foran …  Beyoncé.”

Oversigt over vindere

Her er vinderne af de største priser ved Grammy-uddelingen:Årets Bedste Album: “Folklore” af Taylor Swift.

– Årets Bedste Indspilning: “Everything I Wanted” af Billie Eilish.

– Årets Bedste Sang: “I Can’t Breathe” af H.E.R.

– Årets Bedste Nye Artist: Megan Thee Stallion.

– Årets Bedste Pop-performance: “Watermelon Sugar” af Harry Styles.

– Årets Bedste Popduo/Gruppe-performance: “Rain On Me” af Lady Gaga og Ariana Grande.

– Årets Bedste Popalbum: “Future Nostalgia” af Dua Lipa.

– Årets Bedste Rapalbum: “King’s Disease” af Nas.

– Årets Bedste R&B-performance: “Black Parade” af Beyoncé.

– Årets Bedste R&B-album: “Bigger Love” af John Legend.

– Årets Bedste Countryalbum: “Wildcard” af Miranda Lambert.

– Årets Bedste Rockalbum: “The New Abnormal” af The Strokes.