Online

Kvinder bliver chikaneret i Counter-Strike: “Jeg vil bare have lov til at spille i fred ligesom alle andre”

Josephine Dahl har skrevet et speciale om det at være kvindelig gamer.

Foto: Valve

Julius Tromholt-Richter


17 maj, 2022Josephine Dahl har skrevet speciale om kvindelige CS:GO-spilleres oplevelse af at spille online. Hun oplever, at det er reglen snarere end undtagelsen, at kvinder har oplevet chikane i spillet.

“Kan du overhovedet spille?”

“Skulle du ikke være ude i køkkenet?”

“Er du single?”

Det er bare nogle af de ting, som kvinder må lægge øre til, når de spiller det populære online-skydespil Counter-Strike: Global Offensive – eller CS:GO som det forkortes.

Kvinden, der har samlet udsagnene, hedder Josephine Dahl. I sit speciale fra Københavns Universitet har hun skrevet om kvinders oplevelse af kommunikationen i CS:GO. Hun har nemlig selv oplevet, hvor svært det har været at spille som kvinde, uden at medspillere har skulle gøre et stort nummer ud af hendes køn. 

“Når jeg sad og spillede med tilfældige mennesker, så var det reglen snarere end undtagelsen, at mit køn blev påtalt, så snart de hørte min stemme,” fortæller Josephine Dahl.

Josephine Dahl har skrevet et speciale om det at være kvindelig gamer. Foto: Martin Lønstrup Esquives.

Digitalt overgreb

Det var da Josephine Dahl mødte sin kæreste og begyndte at låne hans gamer-PC, at hun igen begyndte at spille Counter-Strike, som hun ellers mest havde spillet på diverse netcaféer, da hun var yngre.

Men vejen tilbage til den digitale slagmark mellem terrorister og special-styrker skulle vise sig at blive temmelig ujævn. For selvom selve spillet var akkurat så sjovt, som hun huskede det, så blev hun igen og igen ramt af kommentarer, som ingen af hendes mandlige medspillere skulle lægge ører til.

Kommentarerne spændte fra de forholdsvist uskyldige, til de upassende, grove og sexistiske.

“Jeg vil bare spille i fred og hygge mig ligesom alle andre. Jeg forstår ikke, hvorfor folk skal gå til mig, bare fordi jeg er en kvinde,” siger Josephine Dahl.

Især én oplevelse blev så voldsom, at hun i lang tid efter slet ikke havde lyst til at spille. 

“Jeg spillede med fire mænd, der bare gik langt over stregen. Det blev simpelthen så ubehageligt. Det føltes som et digitalt overgreb. Det satte sig i kroppen på mig efterfølgende. Jeg havde ikke lyst til at spille i flere måneder efter”.

En stor del af Counter-Strike handler om taktisk samarbejde, og derfor er det svært ikke at deltage i spillets chatfunktion. Josephine Dahl begyndte at mute og rapportere spillere, men før det er sket, har du allerede oplevet ubehagelige kommentarer.

Bliver svært at ændre den mandsdominerede kultur

De ubehagelige situationer gav Josephine Dahl lyst til at sætte fokus på emnet. I sit speciale, ’Gaming – Sjov eller Chikane’ talte hun med syv andre kvinder, der spillede Counter-Strike, og de kunne alle beskrive lignende oplevelser med at slå sig på det mandsdominerede skydespil.

Gode råd til kvindelige CS:GO-spillere

Hvis du frygter at blive chikaneret eller bare ikke har lyst til at skulle snakke om, at du er kvinde, så skal du holde dig fra normal matchmaking.

“Jeg spiller altid med venner nu, og det vil jeg klart anbefale andre,” siger Josephine Dahl.

“Men hvis man ikke lige kender nogen, der spiller. Så er der en række Discord-grupper, hvor kvindelige spillere kan finde sammen. Du kan finde folk, der både er meget dygtige og nogen, der er nybegyndere, så det burde være til at finde nogen, du kan spille med og få en god oplevelse.”

“Alle dem jeg snakkede med i mit speciale har haft perioder, hvor de blev nødt til at passe på sig selv og holde en pause fra spillet,” siger Josephine Dahl.

Hun frygter, at oplevelser som dem kvinderne i hendes speciale og hun selv har oplevet, gør, at det bliver svært at ændre den mandsdominerede kultur, der er i Counter-Strike. 

“Det er virkelig ærgerligt, at der er så mange, der skal have dårlige oplevelser. Det kommer til at gøre det sværere at få unge piger til at give det her en chance. Det er virkelig synd, for når det fungerer, kan det bare være så sjovt og en god måde at hygge sig på”.

Mændenes domæne

Lige netop dét, at kvinder trænger sig ind på mænds domæne, er en del af forklaringen på fænomenet, mener Josephine Dahl. Selv når hun modbeviser de kritiske holdkammerater, der ikke mener, at hun hører til, så vil de ikke acceptere det.

“Der er mange, der nægter at tro på, at en kvinde kan være bedre end dem. Selv hvis jeg har skudt dobbelt så mange som dem. Så begynder de – mine egne holdkammerater – at beskylde mig for at snyde. De kan simpelthen ikke begribe, at en kvinde skulle kunne følge med på deres niveau,” siger Josephine Dahl.

Hun mener, at problemet afspejler nogle af de patriarkalske tendenser, der hersker på nettet og i samfundet generelt. Men det står også klart for hende, at der i computerspilskulturen hersker grupper af folk, der er aggressive i deres misogyni. Det kunne eksempelvis ses under ”gamergate” tilbage i 2014, hvor grupper af højreorienterede gamere truede kvinder i spilindustrien på nettet.

“Det er bare meget nemt at gemme sig bag et gamertag og sige alt muligt, og jeg har svært ved ikke at tage nogle af de diskussioner, der opstår i sådan nogle situationer,” siger Josephine Dahl.

Selvom Josephine Dahl mener at kunne se små fremskridt over de seneste par år, så kan hun stadigvæk ikke helt forstå, hvorfor hun og andre kvinder skal stå model til chikane, når de gerne bare vil spille spil.

“Det er virkelig uforståeligt, at vi skriver 2022, og det stadigvæk er den virkelighed vi er. Selvom chikanen foregår online, så har det påvirket mig og de kvinder, jeg snakkede med i specialet, helt vildt meget,” siger Josephine Dahl.

LÆS OGSÅ: Saudi-Arabien vil skabe verdens største gaming-platform.
© Copyright - seismo 2019