Valg fra blokken - Explainer

Kommunalvalg: Ved du egentlig, hvad din kommune bestemmer over?

Politikerne i din kommune arbejder blandt andet på Rådhuset. Her er rådhuset i Frederikssund.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Julius Christiansen Tromholt


12 oktober, 2021



Hvordan skal din kommune se ud i fremtiden? Det kan du være med til at bestemme, når der er valg den 16. november 2021.

Hvem kan stemme?

  • For at stemme skal du være fyldt 18 år.
  • Du skal bo fast i den kommune, som du stemmer i.
  • Du behøver ikke at være dansk statsborger for at stemme. Du skal bare have boet i Danmark, Grønland eller Færøerne i mindst fire år. Eller være statsborger i Norge, Island eller et land i EU.

    Kilde: Borger.dk.

Er du træt af hullede veje? Drømmer du om en ny skater-bane? Vil du gerne have et sted, hvor unge kan mødes? Eller drømmer du måske om flere parker tæt på?

Så skal du stemme til valget den 16. november 2021.

Der er nemlig valg i den kommune, som du bor i. Det er der faktisk i alle de 98 kommuner, som Danmark er delt op i. Der er valg hvert fjerde år.

Det er ikke altid, vi tænker over det, men kommunen har stor indflydelse på vores liv. Den bestemmer over så meget af din hverdag, at det kan være svært at få overblik over.

Vi forklarer, hvad en kommune egentlig laver. Og hvordan du kan være med til at bestemme, hvordan der skal være i det område, som du bor i.

Hvad laver en kommune?

Danmark er delt op i 98 kommuner

De tager sig blandt andet af forskellige områder i kommunen. Det er blandt andet hjælp til de ældre, folkeskolen, vuggestuer, børnehaver, veje og cykelstier, kulturen, naturen og bibliotekerne i området.

Det er også kommunen, som betaler forskellige ydelser til folk i kommunen. Hvis man ikke har et arbejde, så kan man for eksempel få penge af kommunen. På den måde kan man klare sig, indtil man finder et job.

Og så hjælper kommunen også med at integrere indvandrere.

Så når du går rundt på vejene, er i skole eller nede i parken for at spille fodbold, så er det faktisk områder, som er styret af din kommune.

Hvad bruger kommunen penge på?

Din kommune bruger penge på mange forskellige ting. Den skal for eksempel betale løn til alle dem, som arbejder for kommunen. Det kan være din lærer i skolen. Eller pædagogen i børnehaven. Eller dem, der passer på de ældre på plejehjemmet.

De områder bruger kommunerne klart flest penge på.

Men den skal også betale for, at vejene ser ordentlige ud. Det går ikke, at vejene er fyldt med huller.

Hvor får kommunen penge fra?

Cirka to tredjedele af kommunens penge kommer fra skat fra dem, som bor i kommunen.

Når man tjener penge, så betaler man skat af de penge. Og nogle af de penge går til kommunen. Nogle mennesker er rigere end andre. Og de rige tjener flere penge og betaler derfor også mere i skat. Så de kommuner, hvor der bor mange rige mennesker, bliver rigere end de kommuner, hvor der ikke bor lige så mange rige.

Hvor meget skat man skal betale, er forskelligt fra kommune til kommune. Hvor stor en procentdel af din løn, som du skal betale til kommunen, afhænger altså af, hvilken kommune du bor i. I gennemsnit ligger kommune-skatten på cirka 24,9 procent. Det skriver Skatteministeriet.

Se, hvad skatten er i din kommune her.

Den sidste tredjedel af pengene kommer fra staten. Staten fordeler penge mellem de forskellige kommuner. Og den giver lidt flere penge til de kommuner, hvor der ikke bor så mange rige. På den måde har alle kommuner i Danmark råd til at skabe et godt sted at bo.

Tilbyder alle kommuner det samme?

Skoler, parker og fritidsaktiviteter. Kommunerne har mange tilbud til dig, der bor der. Men ikke alle kommuner har de samme tilbud. Nogle har flere end andre. Det er fordi, at nogle kommuner er rigere end andre. Eller fordi, at de forskellige kommuner vælger at bruge penge på forskellige ting.

Det kan være, at en kommune har en ungdomsskole. Her kan du i fritiden lære alt muligt forskelligt. Det kan være at lave mad, spille musik eller blive bedre til fysik, dansk eller matematik. De fleste ungdomsskoler har også undervisning til indvandrere, som kan lære at tale dansk.

Det kan også være, at køen til at få en plads i en vuggestue er kortere i nogle kommuner.

For at sørge for, at alle kommuner har nogenlunde lige mange penge, så har politikerne aftalt, at de rige kommuner skal give nogle penge til de fattige. Læs mere om det her.

Hvem bestemmer i kommunen?

Til valget hvert fjerde år skal vi stemme på dem, som vi vil have til at bestemme over kommunens penge. De valgte personer arbejder på rådhuset i kommunen.

I spidsen sidder borgmesteren. Det er den øverste politiske leder i en kommune. Under ham eller hende sidder der flere politikere i kommunalbestyrelsen. I flere byer kaldes den også for byrådet. I en kommune svarer byrådet lidt til den rolle, som Folketinget spiller for hele Danmark.

I Københavns Kommune er det lidt anderledes, fordi kommunen er så stor. Her er der nemlig både en overborgmester og seks andre borgmestre, som bestemmer over hvert sit område. Områderne er for eksempel sundhed og miljø.

Hvorfor skal du stemme?

Når man er politiker i en kommune, så er man ikke med til at vedtage nye love. Det er politikerne i Folketinget, som gør det.

Politikerne i kommunen skal i stedet bestemme over kommunens penge.

Man har ikke uendeligt med penge. Derfor skal politikerne vælge, hvad de helst vil bruge dem på.

Hvis der skal bruges lidt flere penge på en ny skole, er der måske ikke penge til en ny svømmehal. Eller måske skal der bruges flere penge på at hjælpe de ældre, men så er der ikke penge til en ny cykelsti.

De forskellige politikere, man kan stemme på, vil bruge pengene forskelligt. Derfor er det vigtigt, at du stemmer på den politiker eller det parti, som vil det samme som dig.

Hvis personen får nok stemmer, bliver personen valgt ind. Og på den måde kan du være med til at bestemme, hvordan din kommune skal se ud i fremtiden.