Videnskab

Klar til skatte-jagt? Der bliver fundet rekord-mange historiske skatte i Danmark – og du kan blive rig af det

Seks armbånd af rent guld var bare en del af den store såkaldte Fæsted-skat, som blev fundet i 2016.

Foto: Mette Mørk/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


19 november, 2019Aldrig er der blevet fundet så mange små historiske skatte i Danmark, som der blev sidste år. Og aldrig er der blevet betalt så meget i finde-løn.

Det er den rene barndoms-drøm. At grave i jorden og finde noget, der skinner. Ægte guld. Eller et mystisk værktøj fra en anden tid.

Hvis du finder en ring, en mønt eller noget andet af historisk værdi i Danmark, så må du ikke selv beholde det. Genstanden er det, man kalder et danefæ, og det tilhører hele Danmark. Derfor skal det afleveres til National-museet, hvor det kan blive udstillet på museum til glæde for alle.

Men til gengæld kan du få en dusør – nogle penge for din indsats som skatte-jæger.

Og aldrig er der blevet betalt så mange penge i dusør som i 2018, skriver Kristeligt Dagblad.

Guld-skat fra vikinge-tiden

Der findes mange helt almindelige danskere, som leder efter danefæ i fritiden ved at grave i jorden eller bruge metal-detektorer, der kan afsløre metal, som ligger gemt under jord-overfladen.

Sidste år betalte Nationalmuseet 7,7 millioner kroner i dusør til danskere, som har fundet danefæ. Det er en rekord.

Beløbet er så højt, fordi der blev fundet usædvanligt mange danefæ. Hele 2.554 sager om nye fund blev afsluttet og belønnet med en dusør i 2018. Til sammenligning blev 527 fund belønnet i 2017.

Og hvor mange penge kan man så få i dusør?

Det kommer an på værdien af det, man har fundet. Nogle dusører kan være på et par hundrede kroner, men de kan også blive større. Meget større.

I 2016 fandt tre personer en ægte skat i Fæsted. Fæsted-skatten, som den blev kaldt, viste sig at være Danmarks største guld-skat fra vikinge-tiden. Der lå blandt andet seks armbånd, som er lavet af 840 gram rent guld. Og så var der en hel bunke af smykker og mønter, som havde holdt sig godt.

Sidste år fik de tre personer tilsammen 1.066.000 kroner i dusør for Fæsted-skatten.

Måske man skulle ud og grave lidt i jorden?