Identitet

Kendt skuespiller afslører, at han har hiv: “Jeg har levet med skammen”

Billy Porter er kendt fra tv-serien Pose.

Foto: Shutterstock

Sesilie Christophersen


25 maj, 2021



Billy Porter står frem som hiv-positiv, efter han har levet med sygdommen i 14 år.

Billy Porter er en kendt skuespiller. Han har været med i teaterstykker på Broadway i New York og spiller en stor rolle i tv-serien Pose. Her spiller han en DJ i 1980’erne og 1990’erne, som får succes i New Yorks ballroom-miljø. Det var et sted, hvor homoseksuelle konkurrerede om at være den bedste drag queen.

Han er også kendt for at udforske grænserne mellem kønnene. For eksempel når han dukker op på den røde løber i en stor kjole. Men han har levet med en stor hemmelighed i mange år. Nemlig, at han er hiv-positiv. Det skriver BBC.

Hiv er en virus, som angriber immunforsvaret. Og hvis man ikke kommer i behandling, kan man dø af den sygdom, som opstår på grund af hiv. Den sygdom hedder aids.

Men nu har Billy Porter taget den store beslutning at fortælle om sin sygdom til hele verden. Han har også fortalt det til sin mor.

Hiv i Danmark

  • I Danmark er der omkring 6.600 mennesker, der lever med hiv.
  • I 2019 var de fleste af de 143 personer, der fik diagnosen hiv, mænd, der har sex med mænd.
  • I dag kan hiv-patienter leve lige så længe som alle andre, hvis man kommer i behandling i god tid. Hvis man er i behandling, kan man ikke smitte andre med hiv.
  • Ifølge AIDS-Fondet har mange danskere stadig en frygt for at blive smittet i situationer, som er helt ufarlige. Mange kender til, hvordan hiv smitter, men undersøgelser viser, at vi tvivler på vores egen viden, hvis vi møder en hiv-smittet person.

Kilde: AIDS-fondet.dk

Han forklarer, at han skammede sig så meget over sygdommen, at han ikke ville fortælle det til nogen, heller ikke sin mor.

“Jeg har levet med skammen i 14 år. Jeg voksede op i et meget religiøst miljø, og der så man hiv som guds straf for at være homoseksuel,” forklarer han.

Men heldigvis har hans mor taget godt imod nyheden. Han forklarer, at hendes reaktion var fyldt med kærlighed og forståelse.

Flere springer ud som hiv-positive

Billy Porter er ikke den eneste, som er sprunget ud som hiv-positive de seneste år.

I 2019 fortalte Jonathan Van Ness også, at han var hiv-positiv. Han er kendt fra tv-serien Queer Eye på Netflix, hvor fem homoseksuelle mænd hjælper mennesker i svære situationer.

Ligesom Billy Porter beskriver han også den store skam, han følte på grund af sygdommen i mange år.

“Jeg har haft mareridt i de sidste tre måneder, fordi jeg er bange for at være så åben over for andre mennesker,” sagde han dengang til New York Times.

Ros til dem, der står frem

Hos AIDS-fondet i Danmark er man glade for, at flere står frem. Det gør det nemmere for andre at konfrontere den skam, de måske føler over at være hiv-positiv.

“Det er vigtigt for de mennesker, som lever med hiv, og som gerne vil bryde tavsheden, at en som Billy Porter står frem. Der er en forholdsvis stor del smittede, der stadig ikke har fortalt, at de har hiv, til flere end fem personer. Og det er inklusive de læger og sygeplejersker, som behandler dem,” fortæller Lotte Kehlet til DR. Hun er national chef i AIDS-Fondet.

Hun fortæller, at det er forståeligt, at mange kan føle skam. Der er nemlig mange ikke-smittede, som stadig har fordomme om hiv,og tror, at de kan blive smittet ved at være i nærheden af en, som er smittet.

Hun forklarer, at den største opgave for AIDS-Fondet er at oplyse om, at hvis en smittet er i behandling, er hiv ikke en dødsdom. Hvis man er i behandling, kan man heller ikke smitte andre, fordi mængden af virus i kroppen er så lille på grund af medicinen.

Læs også: Efter årevis med frygt for hiv: Nu må homoseksuelle mænd give blod