Online

Kan Sunny Beach starte ny corona-bølge? Dansk selskab reklamerede for store fester hele natten

Kan Sunny Beach i Bulgarien blive et hotspot for corona?

Foto: Wells Baum/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


2 juli, 2020Herhjemme er der ingen festivaler og andre store fester denne sommer. Men i Sunny Beach i Bulgarien kan unge slippe for de danske corona-regler, lovede reklame.

”Træt af alt det, du ikke må i Danmark? I Sunny Beach kan du: Feste med mere end 2.000 andre unge. Være på klub hele natten. Pool party. Boat party.”

Sådan stod der i en Facebook-reklame for rejser til Sunny Beach i Bulgarien, skriver DR. Reklamen var lavet af selskabet DUF-rejser, som sælger rejser til unge.

Hjemme i Danmark bliver der ingen Roskilde Festival i år. Galla-festerne blev aflyst på uddannelserne. De store koncerter og fester er droppet. Du kan ikke komme på natklub. Og barerne lukker stadig klokken 24.

Reglerne skal sikre, at corona-smitten ikke stiger igen. Men den slags regler er der ikke i Bulgarien, hvor tusindvis af danske unge hvert år samles for at feste ved Sunny Beach.

I Bulgarien har de netop lukket turister ind i landet. Og Danmarks regering har åbnet for, at danskere kan rejse til flere lande i Europa – også Bulgarien.

Her kan unge altså bryde de danske corona-regler – og bagefter rejse direkte hjem til Danmark.

Hvad er der sket med reklamen?

DUF-rejser opfører sig ”tåbeligt og uansvarligt”, mener politikeren Rasmus Horn Langhoff, efter han har set reklamen på Facebook. Han er sundhedsordfører for Socialdemokratiet i regeringen, og derfor udtaler han sig om sundhed på vegne af hele partiet.

”Man må godt tænke sig om engang imellem,” skriver han på Facebook.

DUF-rejser risikerer at ”skabe en ny corona-bølge i Danmark og andre lande, på grund af deres manglende ansvarlighed og samfundssind.”

Drop corona-rejserne, tak! Man må godt tænke sig om engang imellem. DUF-rejser markedsfører deres ungrejser på, at…

Slået op af Rasmus Horn LanghoffOnsdag den 1. juli 2020

Til DR fortæller Rasmus Horn Langhoff, at hvis der bliver lavet flere af den slags reklamer, vil regeringen kigge på, om der skal laves nye love for at stoppe det.

DUF-rejser har nu fjernet reklamen og undskylder i en mail til DR:

”I det her tilfælde gik det over stregen. Annoncen er blevet pillet af, og vi lægger os fladt ned,” skriver direktøren for DUF-rejser, Anders Marcuslund.

Hvorfor er store fester et problem?

Mange corona-regler er allerede droppet i Danmark. Skolerne, caféerne, fitness-centrene og meget andet er åbnet for længst.

Så hvorfor må man stadig ikke holde store fester?

Der er en god grund til, at store forsamlinger stadig er forbudt.

Forskere har nemlig fundet ud af, at det netop er blandt store menneske-mængder, at flest personer er blevet smittet i Danmark.

Ifølge forskningen smitter nogle mennesker slet ikke andre med corona-virus. Andre smitter måske kun kæresten, fordi man bor sammen. 

Og så findes der super-sprederne. Supersprederne er dem, som smitter rigtig mange mennesker. Faktisk viser forskningen, at cirka 10 procent af verdens befolkning kan have stået for 80 procent af smitte-spredningen over hele kloden. Det er altså de få, som smitter de mange. 

Og hvis bare en enkelt superspreder hopper rundt til skum-fester i Sunny Beach, er der pludselig rigtig mange, som kan blive smittet. Læs meget mere om superspredere her.

LÆS OGSÅ: 6 danske youtubere udgiver sang, der lyder glad – men budskabet er helt alvorligt