Online

Kan Kina snage i dit liv, når du bruger TikTok? Politikere vil undersøge appen

Over en halv milliard unge over hele verden bruger TikTok.

Foto: Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


6 november, 2019Politikere anklager appen TikTok for at dele vigtige oplysninger om børn og unge med Kina.

Når du danser rundt og mimer til Old Town Road på TikTok … lurer politikerne i Kina så i dine private oplysninger? Kan de se, hvor du bor, hvor gammel du er, og hvornår du går i seng?

Politikere i USA mis-tænker TikTok for at dele brugernes data med regeringen i Kina. Og derfor har de startet en undersøgelse af, om appen er sikker at bruge, skriver Berlingske.

Over en halv milliard unge over hele verden bruger TikTok til at synge, danse og mime med vennerne. I Danmark bliver TikTok brugt af mellem 100.000 og 200.000 unge, skriver Politiken.

Og når du bruger appen, gemmer den en masse oplysninger om dig. Spørgsmålet er, hvem som kan se oplysningerne.

TikTok afviser anklager

TikTok er ejet af det kinesiske firma ByteDance. Og i februar fik firmaet faktisk en bøde for at samle oplysninger om børn, selvom det var ulovligt, skriver Reuters.

Og nu vil amerikanske politikere undersøge, om ByteDance også deler oplysninger om børn og unge med regeringen i Kina.

TikTok har sendt et brev til USA, hvor der står, at TikTok ikke har nogen forbindelse til den kinesiske regering.

Men et det tror den amerikanske politiker Josh Hawley ikke på. Han er medlem af det amerikanske Senat, som er med til at lave nye love i USA:

“TikTok påstår, at den ikke lagrer amerikanske brugeres data i Kina. Det er fint. Men alt, det kræver, er et bank på døren hos firmaets moder-selskab, der er bo-siddende i Kina, fra en embeds-mand fra den kinesiske regering, for at deres data bliver sendt til Kina,” siger han til Reuters.

Du og alle andre mennesker har ret til at bestemme, hvem som har adgang til vigtige oplysninger om dig. Faktisk er retten til privat-liv en af dine menneske-rettigheder. Du kan læse mere om alle dine menneske-rettigheder her.