Økonomi

Julegaverne kan være i fare i år

Julegaverne er måske i fare i år. Der er nemlig mangel på mikrochips, og det gør det svært at lave computere og telefoner.

Foto: Roman Odintsov/Pexels

Mathilde Johannesen


6 oktober, 2021Som det ser ud nu, kan din julegave både blive dyr eller helt umulig at få fat på.

Hvis du ønsker dig en ny mobiltelefon eller computer i julegave i år, kan begge godt blive svære at få fat på. Der bliver nemlig mangel på især elektronik i de næste par måneder. Det er fordi, at lagerne med mikrochips står næsten tomme i hele verden.

”Alle de produkter, som vi køber i Power eller El-giganten, vil blive hårdt berørt af det. Det gælder for eksempel også biler, der også indeholder masser af elektronik. Det er den perfekte storm. Der er en lang række faktorer, der gør, at vi står i denne her situation, som er meget speciel”. Det forklarer Peter Tagesen til DR. Han er underdirektør i Dansk Industri.

Manglen på mikrochips skyldes hovedsageligt tre forskellige ting. Både et fragtskib i Suezkanalen, coronakrisen og manglen på vand har nemlig spændt ben for mikrochippen og elektronikken.

Hvad skete der i Suez-kanalen?

Suezkanalen ligger i Egypten. Kanalen forbinder Middelhavet med Det Røde Hav. Det er den korteste vej mellem Asien og Europa. Kanalen er 190 kilometer lang, 24 meter dyb og 205 meter bred.

Den 23. marts 2021 støtte et stort fragtskib på grund i Suezkanalen. Fragtskibet hedder Ever Given. Ever Given er et kæmpe stort skib. Det vejer 200.000 ton, er 400 meter langt og 59 meter bredt.

Da det sad fast, gik det ud over skibstrafikken i kanalen. De andre fragtskibe kunne simpelthen ikke komme forbi med deres last. Skibet sad fast i kanalen i syv dage. I al den tid var der mange tons varer, der ikke kunne komme videre. Derfor var der mange varer, der blev forsinkede. 

Hvorfor påvirker coronakrisen julehandlen?

Da Danmark lukkede ned under corona, begyndte folk at købe mere elektronik. Der var simpelthen flere, der sad hjemme foran skærmene.

Samtidig med at der blev købt flere telefoner, computere og fjernsyn, lukkede mange fabrikker ned. De var nødt til at sende deres medarbejdere hjem, så de ikke fik corona. Og nogle af de fabrikker, der lukkede, lavede mikrochips. Det er et stort problem, fordi der er mikrochips i alt elektronik.

Hvordan påvirker vandmangel produktionen af mikrochips?

Når man skal lave mikrochips, skal man bruge en masse vand. Og i år har der været mangel på vand af flere grunde.

”Der har været isstorm i Texas, tørke i Taiwan og brand på et værk i Japan. Alt sammen påvirker det produktionen af mikrochips, fordi man bruger meget vand til at producere mikrochips. Så en stor del af udbuddet er taget ud af ligningen”. Det siger Peter Bay Kirkegaard til Politiken. Peter er seniorchefkonsulent i Dansk Industri.

Der er altså risiko for, at den nye mobiltelefon eller computer ikke ligger under juletræet i år. Men så er det godt, at du altid kan ønske dig en varm sweater eller din fasters hjemmestrikkede hyggesokker.