Videnskab

Insekterne i verden forsvinder – men heldigvis kan vi gøre noget

Bier, som den på billedet, er vigtige for naturen.

Foto: Pexels

Julius Christiansen Tromholt


14 november, 2019En ny rapport viser, at 41 procent at verdens insekter er i fare for at uddø – og det er et kæmpe problem.

41 procent af verdens insekter er i fare for at uddø, viser en ny rapport. Og så tænker du måske: ”Fedt. De er irriterende, de stikker, og jeg kan alligevel ikke lide dem.”

Men faktisk vil det få alvorlige konsekvenser for verden, hvis insekterne uddør. Meget af den mad vi dyrker, har nemlig brug for at blive bestøvet af insekterne – altså når de bærer blomster-støv fra blomst til blomst, så der kan dannes nye frø, bær eller frugter. Sker det ikke, kan det blive katastrofalt for os mennesker.

”Tre fjerdedele af vores afgrøder er afhængige af, at de bliver bestøvet af insekter. Det vil så betyde, at dyrkningen af afgrøderne vil fejle. Eksempelvis vil vi ikke have ting som jordbær længere. Vi kan ikke fodre 7,5 milliarder mennesker uden insekter,” siger Dave Goulson, som er professor i biologi ved universitetet i Essex i England til CNN. Det er Dave Goulson, som står bag den nye rapport.

Du kan gøre noget

Rapporten forklarer de største årsager til, at insekterne er ved at uddø. Det er klima-forandringerne, at insekternes leve-steder forsvinder og brugen af pesticider – giftige kemiske midler, som sprøjtes på planter for at bekæmpe ukrudt, skade-dyr og svampe-sygdomme.

Mange af insekterne lever i haver. Hvis du har en have, kan du hjælpe med at bevare insekterne.

Du kan for eksempel:
– gro planter, som tiltrækker bier og sommerfugle.
– lad være med at slå græsset så ofte – og lad dele af haven vokse vildt (det kan du sige næste gang, at dine forældre beder dig om at slå græsset).
– lade være med bruge pesticider.
– lade en træstub eller bunke kviste ligge i haven – det elsker insekter.