Videnskab

Ingen hvid jul i år – den bliver grå

Skive i Midtjylland fik den 15. december lidt sne. Desværre ikke nok til, at vi kan kalde det for hvid jul.

Foto: Presse-Fotos.dk/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


24 december, 2019Vi får ikke en hvid jul i år – det melder Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Det er det samme hvert år. Vi går og håber på, at vi får en hvid jul – altså at der er sne juleaften. Man kan endda spille penge på, om det bliver en hvid jul eller ej.

Det giver nemlig lige lidt ekstra til jule-stemningen, når sneen ligger flot over huse, træer og gader. Og hvis vi er rigtige heldige, så daler sneen langsomt ned juleaften. Så bliver det ikke smukkere.

Men sådan bliver det ikke i år. Der bliver julen nemlig grå med grå på. I stedet for sne, så kan vi godt regne med grå skyer og regn i stedet. Og det er bare ikke helt det samme.

”Juleaftensdag bliver præget af mange skyer, og desværre også lidt nedbør i form af regn af og til, så man skal huske paraplyen, siger Bolette Brødsgaard fra DMI til BT.

Til gengæld kan vi glæde os over, at vejret bliver fint til juletrafikken. Store dele af Danmark skal nemlig ud og køre til jul, for at besøge dem, som de skal holde jul med.

Hvor tit har vi hvid jul?

Det sker faktisk meget sjældent, at vi har hvid jul i Danmark. Det er kun sket ni gange siden 1990. Så i gennemsnit går der 13 år mellem hver hvid jul. Sandsynligheden for en hvid jul er derfor 8 procent.

Vi havde hvid jul i 1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981, 1995, 2009 og 2010, skriver DMI. I 1915 og 1923 var Danmark ramt af snestorm juleaften.

Man kan først kalde det hvid jul, når 90 procent af Danmark er dækket af sne. Og ikke bare lidt drys hist og her. Sneen skal være mere end en halv centimeter tyk.

Det store spørgsmål er nu bare, hvordan julemanden skal parkere sin kane uden sne?