Identitet

I aften skal du klappe ud ad vinduet: Folk fra hele Danmark vil støtte hinanden i corona-krisen

På Nørrebro i København har folk sunget sammen ud ad vinduerne.

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


16 marts, 2020Synes du også, at lægerne, sygeplejerskerne, butiks-assistenterne og alle ensomme i corona-karantæne fortjener en hånd? Så skal du åbne dit vindue kl. 19 i aften og give den gas.

Hvad gør man, når hele landet er lukket ned, når folk ikke tør mødes, og alle sidder derhjemme – og når nogle måske føler sig ensomme og bange?

Rasmus Hammerich er typen, som gør noget ved sagen. Til daglig er han skuespiller, og du kender ham måske fra roller i Før frosten og En frygtelig kvinde. I forgårs lavede han en offentlig begivenhed på Facebook, som på under to døgn har fået 7.000 deltagere og 14.000 interesserede.

Begivenheden hedder ”Danmark klapper og larmer!”. Og den opfordrer alle danskere til at åbne deres vinduer og altaner klokken 19.00 i aften – og klappe eller larme for at støtte hinanden midt i corona-krisen.

”I al sin enkelthed går det ud på at klappe og lave noget larm – for det første for alle dem, som holder hjulene i gang for os andre,” forklarer han. For lægerne, sygeplejerskerne, folk i brugsen, hos politiet og på kraftværket.

”Men også for alle dem, som enten sidder i karantæne eller bor alene, som måske i de her dage kan føle sig ekstra alene. Så kan man høre, at der er nogle andre omkring én alligevel.”

På Facebook opfordrer han alle i Danmark til hver aften at klappe og larme i tre minutter fra kl. 19.00 for at støtte hinanden.

”Det handler om en følelse af, at vi er i det her sammen. Og vi er allesammen fælles om det, selvom det føles enormt ensomt, fordi vi sidder alene.”

Startede på Vesterbro

Idéen til at støtte hinanden ved at åbne vinduerne kommer fra Italien og Spanien, forklarer Rasmus Hammerich.

”Jeg så nogle af de videoer, hvor folk begynder at synge og spille musik spontant i gaderne i en hyldest til folk, der holder systemet i gang.”

Han talte med en af sine venner om at starte noget lignende i deres nabolag på Vesterbo i København.

I går søndag lavede han en begivenhed på Facebook, som opfordrede alle på Vesterbro til at klappe og larme klokken 19.

”Så slog jeg begivenheden op. Og lige pludselig begyndte folk at dele den, også til folk der ikke bor på Vesterbro. Og så begyndte folk at skrive ’Valby er også med, Frederiksberg er med, Nivå er med’ og så videre.”

Nu har han omdøbt begivenheden – nu gælder den hele Danmark. Han havde dog ikke forestillet sig, hvor mange der ville melde sig.

”Det er eksploderet i mit Facebook-feed. Der er supersøde folk, der skriver, at det er en fantastisk idé. Der er også enkelte, der spørger, om jeg er single!”       

Klap i stedet for sang

Flere har spurgt på Facebook, hvorfor Rasmus Hammerich ikke har opfordret folk til at synge sammen, ligesom man har gjort i Italien og Spanien. Men han mener, at vi danskere simpelthen er ”for generte” til allesammen at synge:

”I Danmark har vi ikke den samme tradition for fællessang. Så jeg tænkte, hvad nu, hvis vi bare klapper? Jeg er selv skuespiller, og jeg ved, hvor dejligt det er, når folk gider at klappe, når jeg har lavet noget. Og jeg tænkte, at de fortjener sgu en hånd.”

Der er blevet delt en falsk Facebook-begivenhed med samme tekst, som opfordrer folk til at åbne vinduerne kl. 18. Men det rigtige tidspunkt er altså kl. 19, hvis du vil klappe og larme for at støtte lægerne, sygeplejerskerne, Netto-gutterne og dem, der sidder alene hjemme i karantæne.

Sådan lød det, da Vesterbro klappede og larmede i søndags: