Videnskab

Hvorfor forsvandt dinosaurerne? Efter ny undersøgelse er svaret næsten sikkert

Dinosaurerne forsvandt for cirka 66 millioner år siden.

Foto: Fausto Garcia/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


17 januar, 2020



Var det vulkaner eller en asteroide, som dræbte dinosaurerne? Nu har forskere et ret sikkert svar.

For cirka 66 millioner år siden døde alle dinosaurerne. Og forskere har i årevis diskuteret, hvordan det skete.

De har haft to forskellige teorier: Var det på grund af store vulkan-udbrud i datidens Indien eller en stor asteroide, som ramte Jorden? Asteroider er småplaneter i rummet.

Nu ser det ud til, at en gruppe af forskere fra forskellige lande – også fra Danmark – har fundet svaret. Det skriver Videnskab.dk.

Det viser sig nemlig, at de mistænkte vulkaner gik i udbrud længe før, at dinosaurerne døde. Derfor mener forskerne nu, at der er næsten 100 procents sandsynlighed for, at dinosaurerne døde på grund af en asteroide.

Undersøgelsen er udgivet i Science, et anerkendt tidsskrift for videnskab.

Hvornår gik vulkanerne i udbrud?

Forskere har længe vidst en hel del om asteroiden, som ramte Jorden for cirka 66 millioner år siden. Den var mellem 10 og 15 kilometer i diameter – det vil sige på asteroidens bredeste sted. Og den ramte lige ned i Den Mexicanske Golf.

Men forskere har ikke vidst lige så meget om datidens voldsomme vulkanudbrud i Indien. Nu viser undersøgelsen, at udbruddene skete, før dinosaurerne døde.

Vulkanerne fik temperaturen på jorden til at stige og skabte en global opvarmning, som påvirkede dyr og planter. Men temperaturen nåede at blive normal igen, før dinosaurerne forsvandt, siger Pincelli Hull, som er professor i geologi ved Yale University, og som har været med til at lave undersøgelsen:

”Vulkansk aktivitet i den sene kridt-tid skabte en gradvis global opvarmning på omkring to grader, men ikke masse-udryddelsen. Mange arter er flyttet længere mod nord og syd (for at søge mod koldere klima), men de flyttede tilbage, inden asteroiden ramte.”

Derfor er det nok ikke vulkanerne, som har dræbt dinosaurerne.

Forskerne har brugt mange metoder til at undersøge klimaet før og efter, at asteroiden faldt ned. Blandt andet har de målt indholdet af stofferne magnesium og calcium i fossiler fra dengang – stofferne siger noget om klimaet på den tid. Et fossil er en forstenet rest eller et aftryk fra en plante eller et dyr fra forhistorisk tid.

Hvad skete der, da asteroiden ramte?

Hvordan mener forskerne så, at dinosaurerne døde?

Da asteroiden ramte Jorden, skabte den et kæmpe krater på 180 meter.

Bagefter lagde en mørk sky sig over Jorden, som bestod af støv og svovlsyre-partikler. Der blev helt mørkt på planeten, og derfor kunne mange planter ikke gro, og så havde mange af dyrene ikke noget at spise.

Derfor døde tre fjerdedele af verdens dyre- og plantearter.

Hvis du vil se, hvordan skeletterne fra dinosaurer ser ud, så kommer der faktisk fem styks til Danmark – læs mere om det her.