Videnskab
Hvordan har verden ændret sig siden 1984? Det kan du nu se på billeder fra rummet
På millioner af billeder af Jorden kan du på Google se, hvordan bestemte områder har ændret sig siden 1984. Google håber, at billederne blandt andet kan bruges af forskere.
Hvordan har verden ændret sig de seneste 37 år, hvis man ser Jorden fra rummet? Det kan du nu få svar på.
Du har nok siddet og leget med Google Earth før. Hvem har ikke prøvet at zoome ind på sin egen adresse? Eller på eksotiske steder, som man har drømt sig hen til?
Google Earth har eksisteret siden 2001. Men nu får programmet en ret vild udvidelse.
Nu kan du nemlig se, hvordan et bestemt område har ændret sig siden 1984. Det kan man på 24 millioner billeder taget af Jorden via satellitter fra 1984 til i dag. Det skriver Google.
De mange billeder bliver vist som video med en timelapse-teknik, hvor billederne bliver afspillet hurtigt efter hinanden. På den måde kan man se, hvordan et bestemt område har ændret sig.
Det er den største video af Jorden, som nogensinde er skabt.
Hvad kan man se?
Google fortæller, at du nok ikke får særlig meget ud af at kigge på dit hus, din lejlighed eller andre små områder. Det nye program kan i stedet bruges til at se store ændringer på Jorden. For eksempel, hvordan en by er vokset. Eller hvordan skove, områder med is eller andet natur er forsvundet på grund af klimaforandringer.
”Klimaforandringer kan være lidt svære at få øje på i det daglige. Men hvis man zoomer ud og ser udviklingen over tid, kan man meget let se, hvordan kloden forandrer sig,” siger Jesper Vangkilde til TV 2. Han er kommunikationschef i Google Danmark.
Kan alle bruge det?
Ja, alle kan se Jordens udvikling på Google.
Hos Google glæder man sig til se, hvordan regeringer, forskere, lærere, advokater og andre, som er interesseret i Jordens udvikling, vil bruge det.
Den nye feature hedder Timelapse. Du kommer ind på programmet via Google Earth, hvor der vil være et ikon, der forestiller roret fra et skib, som du skal klikke på. Se det her.
Det kræver store mængder af plads og energi at skulle lagre data fra så mange billeder. Men Google fortæller, at det hele er CO2-neutralt. Det betyder, at al den energi, som Google bruger på projektet, kommer fra vedvarende energi. Det er energi, som stammer fra kilder, som mennesket ikke kan tømme. Det kan være energi fra for eksempel sol, bølger eller vind.
Det nye projekt er lavet i samarbejde med EU-Kommissionen, det europæiske rumprogram, Copernicus, og Nasa – det amerikanske rumagentur.
LÆS OGSÅ: WHO: Det skal være forbudt at sælge levende og vilde dyr – de kan sprede sygdomme.