Identitet
Hvis du har haft det svært i femte klasse, kan du få lavere karakterer senere i skolen
Når børn har det psykisk svært, kan det ses på deres karakterer flere år senere, viser en ny dansk undresøgelse.
Måske har du prøvet det selv. At bekymre dig lidt for meget. At føle dig rast-løs. At have lyst til at være alene. At have triste tanker – og måske hovedpine eller ondt i maven. Og at komme bagefter med lektierne.
Cirka hver femte barn i Danmark oplever at have det skidt eller at have tegn på psykisk sygdom, før de bliver voksne, skriver Videnskab.dk.
Nu tyder en ny dansk undersøgelse på, at netop de børn også får det sværere i skolen flere år senere.
Undersøgelsen viser, at de 11-12-årige børn, som ikke trives, får gennemsnitligt dårligere karakterer til Folkeskolens afgangs-prøve. Også selvom deres IQ og sociale baggrund skulle tyde på noget andet.
Vigtigt at hjælpe i tide
Lave karakterer er slemt nok. Men børn, som ikke trives, har også 3-4 gange højere risiko for at få en psykisk sygdom senere i livet.
Derfor er det meget vigtigt, at børnene får hjælp med det samme, mener forskeren Rasmus Trap Wolf, som har været med til at lave undersøgelsen:
“Hvis vi tidligt kan identificere børn, der ikke trives, kan vi sørge for, at de får hjælp i tide og måske forebygge, at de senere i livet får svær psykisk sygdom,” siger Rasmus Trap Wolf.
Hvis du har haft det svært i 11-12-års-alderen, betyder det dog ikke, at du er dømt til at få lavere karakterer eller psykiske problemer. Hvis man får den rigtige hjælp og får det bedre, kan man klare sig lige så godt som alle andre.