Online

Hvide, tynde kvinder må godt – men Instagram fjerner foto af tyk, sort model

Instagram får kritik for at behandle sorte og overvægtige anderledes end andre brugere.

Foto: Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


13 august, 2020Der ligger rigtig, rigtig mange billeder af næsten helt nøgne kvinder på Instagram. Men et billede af en sort, overvægtig kvinde er blevet fjernet.

Brystvorter er no go på Instagram, så meget ved vi. Men hvor meget hud må man faktisk vise?

Måske kommer det an på farven af huden. Og på størrelsen af kroppen.

Sådan lyder det i hvert fald, når man hører historien om modellen Nyome Nicholas-Williams. Da hun lagde et foto af sig selv på Instagram, blev det fjernet inden for få timer, skriver den britiske avis The Guardian. Og hun blev advaret om, at hendes konto kunne blive lukket.

På fotoet sidder hun topløs på en skammel. Hun har lagt armene om sig selv, så hun skjuler sine bryster.

Der ligger masser af næsten nøgne kvinder på Instagram. Så hvorfor fjernede Instagram netop dette billede?

Nyome Nicholas-Williams mener selv, at det har noget med hendes krops form og farve at gøre.

”Millioner af billeder af meget nøgne, tynde, hvide kvinder kan findes på Instagram hver dag,” siger hun til The Guardian. ”Men en fed, sort kvinde, som hylder sin krop er forbudt? Det var chokerende for mig. Jeg føler, at jeg bliver gjort tavs.”

Sådan ser billedet ud:

Efter billedet blev slettet, startede Nyome Nicholas-Williams et hashtag sammen med fotografen Alexandra Cameron: #IwanttoseeNyome, altså ”Jeg vil se Nyome”. Og det spredte sig hurtigt på Instagram.

Siden har Instagram besluttet at tillade billedet alligevel. Men andre brugere oplever stadig, at det bliver fjernet, hvis de deler det. Fotoet har nu pustet liv i en diskussion om race på Instagram.

Her er to fotos. Det venstre må gerne ligge på Instagram, mens det højre er blevet fjernet:

Hvad siger Instagram om hudfarve?

I maj startede voldsomme demonstrationer mod racisme i USA. Millioner blev vrede, efter den sorte mand George Floyd blev dræbt af en hvid politi-betjent den 25. maj – læs mere om det her.

Hans død startede store diskussioner om, hvordan folk med mørk hud bliver behandlet i USA.

Instagram blandede sig også i debatten. I juni skrev Instagrams direktør Adam Mosseri, at virksomheden ”står sammen i solidaritet med det sorte samfund.” Og han lovede at kigge på Instagrams systemer for at sørge for, at sorte får lige så meget plads på platformen som hvide.

Nyome Nicholas-Williams skriver på Instagram, at hun har fået en undskyldning fra Instagram for, at hendes foto blev taget ned. Men hun mener, at der skal mere til. Og hun mener ikke, at Instagram har levet op til løftet om at styrke sorte stemmer på Instagram:

”Som vi kan se, er intet i det løfte blevet til virkelighed … det er om noget kun blevet værre. Det her er kun begyndelsen. Instagram har meget at stå til ansvar for.”

Hvem bliver fjernet fra TikTok?

Det er ikke kun Instagram, som får kritik for at censurere sorte, overvægtige kvinder.

I marts fik sangeren Lizzo også fjernet nogle videoer på TikTok.

”TikTok bliver ved med at fjerne mine videoer af mig i badedragt. Men TikTok tillader videoer af andre kvinder i badedragter. Gad vide hvorfor?” skrev Lizzo i en video på TikTok.

Senere er en stribe af TikToks hemmelige regler blevet afsløret. Her kunne man læse, at TikTok har haft mange regler for, hvem der måtte ligge på startsiden i ”For You”-feeded. Her måtte brugerne hverken være grimme, gamle, fattige, tykke eller handicappede. Læs mere om det her.

LÆS OGSÅ: Gucci bruger handicappet model i reklame: Vil sætte fokus på forskellighed