Identitet

Hver fjerde kvinde udsættes for partnervold

27 procent af verdens kvinder har været udsat for partnervold.

Foto: Eric Ward

Nanna Hein


21 februar, 2022



Næsten hver fjerde danske kvinde, og flere end hver fjerde kvinde på verdensplan har været udsat for partnervold.

Slag, spark og overgreb lyder ikke som noget, der normalt er en del af et parforhold. Men desværre er det for nogle netop det, de kan blive udsat for af deres partner. Det vil sige deres kæreste eller ægtefælle. 

Faktisk er mere end hver fjerde kvinde på verdensplan blevet udsat for partnervold. Det viser en ny undersøgelse lavet af WHO

Ifølge undersøgelsen er det især i verdens fattigste lande, at det står slemt til med partnervolden. Men selvom Danmark er et af verdens rigeste lande, så ligger vi faktisk højt på listen over lande, hvor kvinder bliver udsat for partnervold. Sådan skriver Videnskab.dk

Hvad er partnervold? 

Partnervold kan ramme alle

Det er ikke kun kvinder, der bliver udsat for partnervold. 

  • 38.000 kvinder bliver hvert år udsat for partnervold i Danmark. 
  • 19.000 mænd bliver hvert år udsat for partnervold i Danmark. 

Kilde: Lev uden vold 

At blive udsat for vold af sin partner kan ske på mange måder. Nogle gange kan partnervolden heller ikke ses fysisk på kroppen i form af blå mærker og sår. Man kan nemlig også blive udsat for psykisk vold af sin partner.

Samtidig kan det være svært at finde ud af, om det er vold, man bliver udsat for. Det kan også være svært at vide, hvad man skal gøre ved det. 

Ifølge organisationen Lev uden vold kan partnervold deles op i syv kategorier.

1) Fysisk vold. Her bliver du for eksempel sparket, slået eller truet med kniv. 

2) Psykisk vold. Det kan ske på mange måder. Det kan også ske i forbindelse med fysisk eller seksuel vold. Psykisk vold kan være at blive nedgjort, isoleret eller truet. 

3) Seksuel vold. Voldtægt hører under seksuel vold. Men hvis man bliver rørt ved eller filmet i en intim situation uden at have givet samtykke, hører det også under seksuel vold. 

4) Digital vold. Det særlige ved digital vold er, at det sker online. Det kan blandt andet være, at man ikke selv må bestemme, hvem man skriver med, eller at en anden har adgang til ens private oplysninger uden at have fået lov. Det kan for eksempel være ens Instagram eller Facebook-konto.

5) Stalking. Her kan man opleve at blive overvåget, forfulgt og/eller chikaneret af en anden person. 

6) Materiel vold. Hvis ens partner ødelægger ting, som har særlig værdi for en, eller hvis man ikke må få sine ting.

7) Økonomisk vold. Kan ske ved at man ikke selv må bestemme over sine penge. Det kan også være, at man bliver tvunget til at låne penge, selvom man ikke vil. 

Partnervold findes altså i mange afskygninger, og kan også variere i hårdhed. De forskellige typer vold bliver nogle gange blandet sammen. Derfor kan det være svært at vide præcis, hvad man bliver udsat for. 

Hvad viser undersøgelsen?  

Resultater

Her kan du se, hvor mange kvinder har oplevet partnervold – og i hvilke områder de bor.  

  • Oceanien: 49 procent
  • Central Afrika: 35 procent
  • Nordamerika: 25 procent
  • Centraleuropa: 16 procent. 

Kilde: Undersøgelsen: Global, regional, and national prevalence estimates of physical og sexual or both, intimate partner violence against women in 2018.

Undersøgelsen fra WHO er det, man i forskernes verden kalder et systemisk review. Det betyder, at forskerne har gennemgået al den forskning, der er lavet på et bestemt område. Forskerne fra WHO har altså kigget på alt det forskning, der er lavet om partnervold mod kvinder rundt omkring i verden. 

Forskerne har så udvalgt 366 forskellige undersøgelser, som de har samlet til én stor undersøgelse. I alt er der svar fra to millioner forskellige kvinder fra i alt 161 lande. Kvinderne har svaret på, om de har været udsat for fysisk og/eller seksuel vold. 

Undersøgelsen viser, at 23 procent af de danske kvinder mellem 15 og 49 år har været udsat for partnervold. På verdensplan viser undersøgelsen, at 27 procent af verdens kvinder mellem 15 og 49 år er blevet udsat for partnervold. 

Undersøgelsen viser også, at volden starter tidligt. Hele 24 procent af kvinderne på verdensplan der er mellem 15 til 19-år har allerede i denne unge alder været udsat for partnervold. Der, hvor der er flest kvinder, der oplever partnervold, er i Oceanien. Her er det lige under halvdelen af kvinderne, der har oplevet partnervold.

Hvad er konsekvenserne? 

At blive udsat for partnervold kan have alvorlige konsekvenser både psykisk og fysisk. Mange af dem, som har været udsat for partnervold, kan senere blive ramt af angst, depression, misbrug og PTSD. Sådan skriver Det Kriminalpræventive Råd

For personer som har været udsat for partnervold, kan det være svært at have en almindelig dagligdag med skole eller arbejde. Det kan også være svært at fungere blandt mennesker, hvis man for eksempel ikke har været meget ude blandt andre, imens man var udsat for volden. Sådan skriver Socialstyrelsen

Flere studier – blandt andet et dansk studie fra 2020 – peger desuden på, at størstedelen af de mord, der sker på kvinder, udføres af deres partner eller en tidligere partner. 

Lever du i forhold, hvor du er udsat for vold? Eller kender du en, som er udsat for vold? Så kan du kontakte levudenvold.dk eller ringe til dem på telefon 1888, hvis du ønsker hjælp. 

LÆS OGSÅ: Krisecenter må afvise børn og unge: Politikere vil ændre det