Kultur

Historisk: Det første lesbiske par er blevet gift i Costa Rica

Kvinderne blev gift samme dag, som det blev lovligt for homoseksuelle at gifte sig.

Foto: Ezequiel Becerra/AFP/Ritzau Scanpix

Nanna Hein


28 maj, 2020Som det første land i Mellemamerika lader Costa Rica nu homoseksuelle blive gift.

Tænk, hvis du var helt vildt forelsket, og du bare vidste, at du ville giftes med den her person. Der er bare lige et problem. Din regering vil ikke give jer lov til at blive gift, fordi i er samme køn. Sådan har det været i Costa Rica altid – lige indtil i tirsdags.

Alexandra Quiros og Dunia Arayaer har nemlig skrevet costa ricansk historie. De er det første homoseksuelle par, som er blevet gift i Costa Rica. Sådan skriver BBC.

De blev gift tirsdag den 26. maj. Kvindernes bryllup blev sendt live på nationalt tv, så alle costa ricanere kunne se dem sige ja til hinanden. 

“Et land, der har plads til alle”

Her kan homoseksuelle blive gift

Der findes heldigvis mange lande, hvor homoseksuelle kan blive gift. Her er årstallene, hvor det blev tilladt.

  • 2001: Holland
  • 2005: Canada og Spanien 
  • 2010: Portugal, Argentina og Island
  • 2013: Frankrig, Uruguay, Storbritannien, Brasilien og New Zealand.
  • 2017: Malta 

Kilde: Kristlig Dagblad. 

I Danmark har homoseksuelle lovligt kunne blive ægtefæller siden 1989. Faktisk er Danmark det første land i verden, som tillod homoseksuelle at indgå i et ”registreret partnerskab”. Men først i 2012 blev det lovligt at få et borgerligt ægteskab og blive viet i for eksempel en kirke.

Holland var det første land i verden til at tillade homoseksuelle vielser. Det har været lovligt siden 2001.  

Nu begynder det at rykke på sig andre steder i verden. Tidligere på året blev det første homoseksuelle par i gift i Nordirland, og nu er turen så kommet til Costa Rica. 

Costa Rica er det første land i Mellemamerika, som gør det lovligt for homoseksuelle at gifte sig. Mellemamerika er en samling lande, som ligger mellem Mexico og Colombia. Landene består blandt andet af Guatemala, Panama og Costa Rica.

Ligesom Nordirland er Costa Rica et land med mange troende kristne. Og i mange år har homoseksualitet ikke været accepteret i kristendommen. Netop det kan have haft betydning for, at det først er nu, at homoseksuelle ægteskaber bliver tilladt. 

Da forslaget om at tillade homoseksuelle ægteskaber kom ud, var der også en hel del religiøse grupper og politikere, der var imod. 

Men præsidenten i Costa Rica ville have homoseksuelle ægteskaber gjort lovlige, og han fik sin vilje. På Twitter deler han sin glæde over, at det endelig lykkedes. 

”I dag fejrer vi frihed, lighed og vores demokrati. Må empati og kærlighed være det kompas, der leder os frem og giver os mulighed for at komme videre og opbygge et land, der har plads til alle,” skriver han på Twitter.

LÆS OGSÅ: Nu kommer varmen – det skal du vide om solens stråler.