Kultur

Her er de 10 ord, vi googlede mest i 2019

Rasmus Paludan fra Stram Kurs stemmer på Vesterbros Bibliotek under Folketingsvalget 2019.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


31 december, 20192019 er ved at være slut. Og en måde at huske tilbage på de vigtigste begivenheder i år er at se på listen over de ord, som danskerne har googlet mest i 2019.

Her kommer Googles top 10 over de ord, som trendede mest i år.

Godt nytår!

10. Kandidattest

Den 5. juni havde vi Folketingsvalg i Danmark. En vigtig dag, hvor vi i Danmark skulle stemme om, hvilke politikere som skulle styre vores land. Hvis du var i tvivl om, hvem du skulle stemme på, så kunne du tage en af de mange digitale tests, som kunne vise dig, hvilke politiske kandidater du var mest enig med. Se for eksempel DR’s kandidattest her.

9. Notre Dame

Den berømte kirke Notre dame har stået i Paris som byens stolthed i 850 år. Men den 15. april i år gik der ild i den smukke kirke. Og på få timer brændte store dele af kirken ned. Nu skal den bygges op igen, og et hav af rige personer fra Frankrig har lovet at give i alt 6,5 milliarder kroner til arbejdet. Se, hvordan det så ud, da Notre Dame gik op i flammer:

8. Master Fatman

En af de kendte danskere, vi mistede i år, var Morten Lindberg, langt bedre kendt som Master Fatman. Den livsglade musiker, DJ og radiovært brød igennem i 1980’erne med nye versioner af kendte sange. Han døde den 26. marts af hjertestop kun 53 år gammel. Vi husker ham som den her hygge-spreder:

7. Fie Laursen

Bloggeren og influenceren Fie Laursen havde et dramatisk år. Over sommeren havde hun det ikke godt. I juli delte hun et selvmordsbrev på Instagram, hvor det lå i næsten to døgn. Hun forsøgte at begå selvmod, men fik heldigvis hjælp og overlevede. Hun tog selv selvmodsbrevet ned igen. Siden fik Instagram kritik for ikke at fjerne opslag, som måske kunne inspirere andre til selvmord.

6. Ole Stephensen

I år mistede vi også journalisten og tv-værten Ole Stephensen, der blandt andet er kendt som vært på Go’morgen Danmark på TV2 og i rollen som den bøvede Walter i filmen Op på fars hat. Han døde pludselig i februar 63 år gammel.

5. Luke Perry

Vi mistede mange kendte mennesker i 2019. En af de mest kendte og mest uventede var skuespilleren Luke Perry, som vi aldrig vil glemme for hans udødelige rolle som bad boy Dylan i teen-serien Beverly Hills. I de senere år har han også fået mange fans i rollen som far Fred i Netflix-serien Riverdale. Luke Perry døde den 4. marts af et slagtilfælde, som er en sygdom i hjernen på grund af enten en blodprop eller en blødning. Han blev kun 52 år gammel. Vi husker ham sådan her:

4. Resultater fra EU-valget

I maj var der valg til Europa-Parlamentet over hele Europa, og i Danmark stemte vi den 26. maj. Dagen efter valget googlede danskerne resultaterne. Danmark valgte 14 politikere, som skulle sidde i Europa-Parlamentet. Det blev et skidt valg for Dansk Folkeparti og et overraskende godt valg for Venstre. Se, hvem der blev valgt til Europa-Parlamentet her.

3. Anders Holch Povlsen

Påskesøndag den 21. april ramte flere terror-angreb byen Colombo i Sri Lanka. Otte bombe-angreb ramte kirker og hoteller i byen og dræbte 359 mennesker. Tre af de dræbte var danske børn. Børnenes far var milliardæren Anders Holch Povlsen, som ejer tøjselskabet Bestseller.

2. Rasmus Paludan

Politikeren og YouTube-fænomenet Rasmus Paludan og hans parti Stram Kurs kom ind fra højre i 2019 og stjal opmærksomheden med ekstreme holdninger om, at flygtninge og indvandrere skulle ud af Danmark. Men Stram Kurs blev ikke stemt ind ved folketings-valget den 5. juni, og siden har Rasmus Paludan mistet en hel del opbakning og opmærksomhed.

1. Aula

Ja, det allermest trendende ord på Google i 2019 var et værktøj til skolen. Festligt. I 2019 blev platformen Forældreintra erstattet af platformen Aula, som skal gøre det nemmere for forældre at følge med i, hvad ungerne laver i skolen. Og mange forældre måtte altså lige spørge Google om hjælp for at finde ud af, hvordan det der Aula virker.