Kultur

Her er årets danske ord – er du enig?

Demonstranter kæmper for klimaet uden for Klima-ministeriet i København den 13. december. Nogle vil måske kalde dem "klimatosser".

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


16 december, 2019



Hvert år kåres årets ord i Danmark. I 2019 blev ordet ”klimatosse”.

Hvilket ord har du brugt meget i år? Hvilket ord har du hørt igen og igen i medierne? Og hvilket ord viser nogle af de største diskussioner, som vi har haft i samfundet i år?

Med andre ord: Hvad var årets ord i 2019?

Hvert år bliver årets ord kåret af Dansk Sprognævn og radio-programmet Klog på sprog, som kan høres på radio-kanalen P1.

I år blev vinderen et helt nyt ord: ”Klima-tosse”.

Hvad er en klimatosse?

Hvorfor blev ordet “klimatosse” så kendt i 2019? Det kan vi især takke politikeren Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti for.

I maj var der valg til Europa-Parlamentet. Og Dansk Folkeparti klarede sig ikke så godt til valget. Dengang havde partiet ikke en særligt klima-venlig politik. Derfor mente Pia Kjærsgaard, at det var ”klimatossernes” skyld, at Dansk Folkeparti ikke fik ret mange stemmer. Det sagde hun i en tale lige efter valget:

Årets ord

  • 2018: Hvidvask
  • 2017: Kvindelandsholdet
  • 2016: Danskhed
  • 2015: Flygtningestrømme
  • 2014: MobilePay
  • 2013: Undskyld

”Måske er det alle klima… – hvad er det nu, man kalder dem – klimatosser? Nej, alle dem, der alene går op i klima. Det gør vi også i Dansk Folkeparti, men det er ikke dét, vi alene går op i,” sagde hun i talen, som kan ses her.

Ifølge Pia Kjærsgaard er en klimatosse altså en, som går ekstremt meget op i at redde klimaet.

Fra negativt til positivt

Faktisk viste det sig, at der er rigtig mange klimatosser i Danmark. Efter Pia Kjærsgaards tale, begyndte ordet ”klimatosse” at trende på sociale medier. Her skrev folk stolt, at de var klimatosser, fordi de altså gik op i at redde Jorden fra klima-forandringerne.

På den måde blev det negative ord hurtigt vendt til noget positivt.

Et andet ord, som var tæt på at blive årets ord, er ”flyskam” – altså, når man skammer sig over at flyve, fordi det er skidt for klimaet. Ordet ”kønsneutral” var også tæt på at vinde – det vil sige, når noget er neutralt i forhold til køn. For eksempel er det ikke kønsneutralt, hvis man lægger vægt på ”drengefarver” og ”pigefarver” eller ”drengelegetøj” og ”pigelegetøj”.

Hvad synes du om “klimatosse” som årets ord?

Synes du også, at "klimatosse" er årets ord?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...