Kultur

Her er 5 film, du skal se i hjemme-biffen: Danmarks vigtigste film-festival bliver digital under corona-krisen

I dokumentar-filmen Caught in the Net lader tre unge kvinder, som om de er 12-årige piger på nettet. De vil se, præcis hvad 12-årige piger kan blive bedt om – og presset til – online.

Foto: Vít Klusák / Barbora Chalupová

Freya Ea Bjørnlund


25 marts, 2020Lige nu kan du se nogle af de bedste nye dokumentar-film fra hele verden på din egen skærm.

Du har stenet derhjemme i snart to uger. Og du overvejer sikkert, om du nu har set alt på Netflix.

Men frygt ej. Mange af de oplevelser, du ellers kunne få ude i byen, er rykket ind på skærmen. Du kan streame både danske koncerter og teater-forestillinger fra Det Kongelige Teater.

Du kan også gå i biografen – på en måde i hvert fald.

En af verdens største festivaler for dokumentar-film foregår i Danmark. Den hedder CPH:DOX, og om foråret plejer den at tiltrække filmskabere, anmeldere og fans fra hele verden. Men i år kom corona-krisen i vejen.

Festivalen har dog fundet en løsning – den er blevet digital. På hjemmesiden for CPH:DOX kan du se over 100 af de bedste nye dokumentarfilm fra hele verden indtil den 29. marts.

“Vi har fået skabt et online-univers og publikum strømmer til. Vi er taknemmelige på en måde, som I slet ikke forstår,” siger festivalens direktør Tine Fischer i en presse-meddelelse.

Alt, hvad du skal gøre, er at oprette en profil. Og så kan du vælge de fim, du gerne vil se. Du betaler for hver enkelt film, og de fleste koster 6 euro, hvilket svarer til cirka 45 kroner.

Vi har samlet 5 film på CPH:DOX, som du burde bruge noget af al din fritid på.
1
Now

Du kender Greta Thunberg. Men der er mange andre unge, som kæmper for at redde klimaet over hele verden. Mange af dem kan du møde i dokumentaren Now, som følger den nye bølge af unge klima-aktivister. De kæmper for klimaet ved at demonstrere på gaden og strejke fra skole.

2
Little girl

Little girl følger otte-årige Sasha fra Frankrig, som elsker at danske ballet, lege med sine søskende og prøve flotte kjoler. Men Sasha er blevet født i en drenge-krop. Hun vil bare så gerne have lov til at være den pige, hun føler sig som. Og så må hendes forældre sørge for, at samfundet kan acceptere deres datter.

3
Caught in the Net

Mange børn og unge har prøvet at få overskredet deres seksuelle grænser af folk på nettet. Caught in the Net er et eksperiment, hvor tre unge kvinder optræder som 12-årige piger på nettet. Og det vælter ind med beskeder fra blottere og børne-lokkere, som vil presse dem til at smide tøjet på webcam.

4
En splittet familie (Reunited)

Hvordan ville det føles, hvis din familie var splittet i tre vidt forskellige dele af verden – uden at kunne blive samlet igen? Sådan en familie følger den danske instruktør Mira Jargils dokumentar. En familie, som er på flugt fra krigen i Syrien. Faren ender i Canada, moren ender i Assens, og deres to unge sønner må klare sig selv i Tyrkiet. I hvert sit land kæmper de for at finde sammen igen.

5
Kampen om Grønland

Bør Grønland rive sig fri af Danmark og blive helt selvstændigt? Det spørgsmål splitter unge i Grønland. Instruktøren Kenneth Sorentos film følge både rapperen Josef, som får lavet traditionelle grønlandske tatoveringer i ansigtet, og håber at slippe af med Danmark, og politikeren Tillie, der er vokset op på et børnehjem i Danmark, som ofte bliver hånet for ikke at tale grønlandsk, men som kæmper for et samarbejde mellem de to lande.