Online

Hackere og svindlere udnytter corona: 6 råd til at sikre dig selv online

80-90 procent af danskerne arbejder hjemmefra i øjeblikket.

Foto: Glenn Carstens-Peters/Unsplash

Nanna Hein


20 marts, 2020Selvom mange holder fri i de her dage, så er der en gruppe mennesker, som arbejder på højtryk. Det er hackerne og it-svindlerne.

Måske sidder du derhjemme og studerer, arbejder – eller chiller foran skærmen. Og nu, hvor vi allesammen sidder ekstra meget foran vores computer, så er det godt at passe ekstra godt på.

På et presse-møde i sidste uge gjorde forsvarsminister Trine Bramsen os nemlig opmærksom på, at vi skulle passe på hackeren under corona-krisen: 

”Vores vurdering er, at truslen på cyber-området er meget høj. I en krise, som den vi står i, er det desværre ikke alle, der udviser samfundssind. Onde kræfter vil forsøge at udnytte situationen. Derfor skal vi alle være ekstra på vagt,” sagde hun onsdag i sidste uge

Af den grund har vi samlet en liste over gode råd til at være sikker på nettet. 

Alle rådene er selvfølgelig nogle, du også bør følge, når du ikke længere skal studere eller arbejde hjemmefra.
1
Skift dine koder

Ifølge forsikringsselskabet Tryg skal du huske at skifte dine adgangskoder ofte. Lad også være med at have den samme adgangskode til alle dine forskellige profiler. Det lyder nemt, men mange af os får det ikke gjort. Du kan læse om, hvordan du vælger et godt kodeord her

2
Hold dig fra afsendere, som du ikke kender

Ifølge TV2 skal du lade være med at klikke på mails og beskeder, der indeholder noget med corona-virusset – hvis det er fra nogen, du ikke kender. 

3
Pas på dine personlige oplysninger

Du skal lade være med at indtaste dine person-oplysninger, for eksempel dit CPR-nummer, hvor du ikke plejer at gøre det. Lad også være med at trykke på ukendte beskeder eller links, som beder dig om det. 

4
Tjek din internet-browser

Når du besøger en ny hjemmeside, så tjek, at der er et hængelås-ikon i internet-browseren, og at der står “https” øverst. Så ved du, at hjemme-siden er sikker. S’et i “https” står for security – altså sikkerhed. Det fortæller it-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen til online-mediet Avisen.dk.

 

5
Hav et anti-virus program

Du skal altid bruge sikkerhedsprogrammer og anti-virus programmer på din computer. Det er alle it-sikkerhedseksperter enige om. 

6
Tjek for stavefejl

Tjek, om der er mange stave-fejl eller slå-fejl på den hjemme-side, du besøger. Det gælder både, når du shopper tøj, læser artikler eller noget helt tredje. Hvis der er rigtig mange stavefejl på en hjemmeside, så er det sjældent en troværdig side.