Kultur
Hår-guru fra Queer Eye afslører, at han er hiv-positiv
Jonathan Van Ness springer ud som hiv-positiv i sin nye bog.
Måske har du allerede slugt alle afsnit af Queer Eye på Netflix. Verdens mest populære makeover-program, hvor fem homoseksuelle mænd hjælper amerikanere med at skærpe deres stil.
Hvis ja, så elsker du allerede Jonathan Van Ness med de høje hæle og det brede smil, som er ansvarlig for hår-design og hud-pleje. Der findes ikke de spaltede hår-spidser, fedtede fuldskæg eller sure miner, han ikke kan fikse.
Men Jonathan Van Ness har båret på en hemmelighed. Det afslører han i sin nye bog Over The Top, skriver The New York Times.
For syv år siden blev han testet positiv for hiv. Og han har været bange for at sige det højt lige siden:
“Jeg har haft mareridt hver nat i tre måneder, fordi jeg er bange for at være sårbar over for folk. Men der er emner, som jeg er nødt til at tale om,” siger han til The New York Times.
Faktaboks
Hvad er hiv?
Hiv er et virus, som angriber immun-forsvaret.
Hvis hiv ikke bliver behandlet, får man farlige følge-sygdomme, som kaldes aids. Men der kan gå 8-10 år, før man får aids.
Hiv findes i blod, mænds sæd og kvinders skede. Hiv smitter ved ubeskyttet sex eller ved at dele sprøjter med en smittet person.
I dag kan man behandle hiv, så de fleste patienter har slet ikke nogen symptomer.
Hvis en hiv-patient er i behandling, smitter virusset ikke ved sex uden kondom.
Fanget af stoffer
Over The Top er en selv-biografi, hvor 32-prige Jonathan Van Ness fortæller om sit liv. Og det har ikke altid været let.
Da han var yngre, blev han afhængig af kokain. Og senere meth-amfetamin, som er et af verdens mest vane-dannende stoffer. Han fik penge af sin mor til sit studie, men i stedet brugte han dem på stoffer.
Og da han ikke havde flere tilbage, begyndte han at sælge sex.
Da han var 25 år, besvimede han en dag i frisørsalonen, da han var ved at farve en kundes hår. Dagen efter gik han til lægen. Og her fik han at vide, at han var hiv-positiv.
Nyheden var “ødelæggende”, fortæller han. Men nu er han klar til at tale om sin sygdom.
I dag er hiv ikke længere en dødelig sygdom – og hvis man er i behandling, smitter den ikke. Men der findes stadig mange tabuer om hiv. Netop derfor er det vigtigt, at kendte rolle-modeller fortæller om at være hiv-positive, mener Lotte Kehlet, som er forebyggelses-chef hos AIDS-fondet.
Hun mener, at mange kan blive “bange for, om man kan drikke af den samme kop, sidde på det samme toilet, hvilket man selvfølgelig sagtens kan,” siger hun til DR.