Identitet

Guide: Sådan får du hjælp, hvis du skader dig selv

Det første og vigtigste råd er at tale med en voksen, du har tillid til.

Foto: Liza Summer/Pexels

Freya Ea Bjørnlund


21 maj, 2021



Hvis du skader dig selv, kan det være svært at vide, hvad du skal gøre for at få det bedre. Her er de vigtigste råd til dig.

Selvskade

Selvskade er meget udbredt blandt børn og unge. I en helt almindelig klasse sidder der mere end én, som har prøvet det. Og stort set alle i klassen er venner med nogen, som har selvskadet – måske uden at vide det. Temaet Selvskade – når livet gør ondt dykker ned i, hvad selvskade er, hvordan man kommer ud af det, og hvad kammeraterne kan gøre for at hjælpe. Projektet er støttet af Børne- og Undervisningsministeriets udlodningsmidler.

Hvis du skader dig selv, kan du være helt overvældet af svære følelser.

Eller også føler du dig måske helt tom indeni.

Alt kan virke uoverskueligt. Især, hvordan du skal få det bedre og stoppe selvskaden.

Hvis du selvskader, er det vigtigt, at du får støtte til at få det bedre.

Heldigvis findes der mange tilbud, hvor du kan få hjælp.

Her er de vigtigste råd til dig, hvis du skader dig selv.

Nederst finder du oplysninger om, hvor du kan få hjælp.




1
Fortæl om det

Det er meget svært at stoppe selvskaden alene. Derfor er det enormt vigtigt, at du fortæller nogen, hvordan du har det. Også selvom det kan virke svært. Det fortæller Stefan Lock Jensen, som er specialpsykolog og leder af Børne- og Ungdomspsykiatrisk klinik i Roskilde. Han er ekspert i mentaliseringsbaseret terapi, som hjælper mange med selvskade.

”Det bedste råd er at turde tage fat i en voksen, man ved, man har tillid til. Og at turde fortælle, at man har det skidt. Det er vigtigt at fortælle om selvskaden, så man kan få hjælp til at stoppe.”

”Hvis det er svært, kan man starte med at fortælle, at man har det skidt – uden at fortælle om selvskaden som det første. Det er ikke altid selvskaden, der er hovedproblemet.”

 

2
Lad være med at vente

Hvis du har skadet dig selv én gang – eller et par gange – tænker du måske, at du har styr på det. Og at du godt selv kan lade være.

Men desværre kan selvskade udvikle sig og blive værre. Derfor er det bedst at bede om hjælp i starten. Det fortæller Lotte Rubæk, som er psykolog og leder af Team for selvskadeRegion Hovedstaden.

”Det er afgørende, at man får hjælp til at håndtere sine svære følelser. For ellers kan selvskaden vende tilbage, når følelserne vender tilbage. Derfor har man brug for hjælp fra en voksen, man stoler på, til at finde ud af, hvorfor man har det skidt.”

3
Find den rigtige at tale med

For nogle kan det virke svært at tale med sine forældre om selvskade. Men der er mange andre muligheder for at tale med en voksen, som du stoler på, og som kan finde hjælp til dig, fortæller Janne Walløe Vilmar. Hun er overlæge og leder af Børne- og Ungdomspsykiatrisk klinik i Roskilde, og så er hun ekspert i mentaliseringsbaseret terapi.

”Nogle gange kan det være svært at dele med dem, man er tættest på. For nogle kan det føles skamfuldt. Man kan også tale med sin lærer om det. Og på alle skoler er der tilknyttet en skolepsykolog eller sundhedsplejerske, som man altid kan tale med.”

”Man kan også ringe til de anonyme telefonlinjer, hvor man kan tale med nogen, som ikke er tæt på.”

4
Prøv nye vaner

Når du har fortalt en voksen, hvordan du har det, og når du har fået hjælp, så kan du begynde at mærke efter, hvordan du reagerer, når du mærker stærke følelser.

Måske kan du finde på andre vaner, som kan distrahere dig, når du mærker trang til at selvskade. Det kan være svært at gøre selv, men netop det kan du få hjælp til, hvis du for eksempel går hos en psykolog eller får behandling et andet sted.

”Man kan tænke over, om der er andre måder, man kan komme væk fra en ubærlig følelse,” siger Janne Walløe Vilmar.

”Hvis man er voldsomt vred, kan man prøve at løbe en tur. Hvis man er meget ked af noget, kan man prøve at tale med andre om det, før man begynder at skade sig selv.”

5
Husk, at det kan blive bedre

Det kan føles som en stor udfordring at komme ud af selvskade. Og i det hele taget at få det bedre. Men man skal vide, at det godt kan lade sig gøre, siger Stefan Lock Jensen.

”Det er aldrig for sent. Der findes behandlingsmåder, som vi ved, kan hjælpe dig ud af selvskaden.”

Det er helt normalt at føle, at det aldrig bliver bedre, siger Lotte Rubæk.

”Selvskaden kan nogle gange føles som den bedste hjælp, når man har det svært. Men man må ikke miste håbet om, at man kan få det bedre. Mange, som har skadet sig selv, har fået hjælp og er holdt op igen.”

6
Få overblik over, hvor du kan bede om hjælp

Der er mange muligheder for at få hjælp, hvis man skader sig selv. Og der er mange forskellige personer, du kan tage fat i:

– Dine forældre

– Andre voksne i din familie

– Dine venners forældre

– En lærer

– En skolepsykolog

– En sundhedsplejerske

– Din egen læge

Der findes også flere steder, hvor du kan ringe eller skrive anonymt og få råd af professionelle personer, som kan hjælpe med selvskade:

– Du kan kontakte Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade. Her er det muligt at få samtaler som hjælp til at stoppe selvskade i Aarhus og København. Du kan ringe og få råd på 7010 1818 mandag fra klokken 09.00-19.00 og tirsdag til torsdag fra klokken 16.00 – 19.00. På foreningens hjemmeside www.lmsos.dk kan du også chatte.

– Du kan ringe til Børnetelefonen på 11 6 111. Du kan ringe mandag til fredag klokken 7-02. Lørdag, søndag og helligdage klokken 11-02. Du kan også skrive en sms til nummeret, og du kan chatte på Børnetelefonens hjemmeside.

– Du kan ringe til Psykiatrifondens telefonrådgivning på 39 25 25 25. Du kan ringe mandag til torsdag klokken 10-22. Fredag til søndag og alle helligdage kan du ringe klokken 10-18. Rådgivningen har åben hver dag året rundt.

– Du kan besøge hjemmesiden Headspace. Det er en organisation, som hjælper unge, der har det svært. Her kan du chatte med en rådgiver mandag til torsdag fra 12:00 – 18:00.

– Du kan ringe til Livslinien, hvis du har selvmordstanker. Du kan ringe på 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05. Du kan skrive til Livsliniens netrådgivning skrivdet.dk. Du kan også kontakte Livsliniens chatrådgivning mandag og torsdag kl. 17-21 samt lørdag kl. 13-17

Der findes flere apps, som kan støtte personer, der selvskader:

– SAFE. Den danske app kan hjælpe med redskaber til at undgå at selvskade. Appen indeholder 32 beroligende metoder. De hjælper med at flytte fokus og finde ro.

– CalmHarm. Appen indeholder en række øvelser, som skal hjælpe med at undgå selvskade.

– BlueIce. Appen indeholder en dagbog, hvor man kan registrere sit humør. Den indeholder også personlige øvelser, som skal forbedre humøret.