Politik

Greta Thunberg taler til verdens rige: Sælg aktier i kul, olie og gas

Greta Thunberg taler på top-mødet World Economic Forum i byen Davos i Schweiz.

Foto: Fabrice Coffrini / AFP / Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


22 januar, 2020Da Greta Thunberg holdt tale til verdens økonomiske og politiske ledere i Schweiz, sagde hun, at der ”grundlæggende ingenting” er blevet gjort for at redde klimaet.

Hvert år mødes verdens mest magtfulde politikere, forretningsfolk og organisationer i byen Davos i Schweiz for at diskutere løsninger på verdens problemer – især når det kommer til økonomi.

Top-mødet kaldes World Economic Forum, og det plejer at være en lukket klub for verdens rigeste og mest magtfulde mennesker. Men i år er en gruppe teenagere blevet inviteret med til snakken, skriver Berlingske.

Forklaringen står på World Economic Forums hjemmeside:

”Planetens fremtid er deres fremtid, så det er vigtigere end nogensinde at give dem en platform for at blive hørt.”

Lyt til videnskaben

Det mest kendte navn blandt teenagerne er selvfølgelig den svenske klima-aktivist Greta Thunberg. Den 3. januar fyldte hun 17 år, og i går den 21. januar stod hun på talerstolen i Davos.

Her havde hun nogle skarpe budskaber til verdens ledere. Hun sagde, at vi har talt meget om at redde klimaet – men ”grundlæggende ingenting” er blevet gjort:

”Det vil kræve meget mere, det her er kun den første begyndelse.”

På World Economic Forum talte Greta Thunberg også om al den opmærksomhed, hun selv har fået. Men hun vil faktisk hellere have, at vi vender vores opmærksomhed mod videnskaben, der fortæller os, at vi skal udlede mindre CO2, som gør klima-forandringerne værre:

”CO2-udslippene er ikke gået ned, og det er det, vi prøver at opnå. Vi må begynde at lytte til videnskaben. Vi må behandle denne udvikling, som den krise det er, ellers kan vi ikke løse den.”

Hun havde også et forslag til, hvad de rige forretningsfolk på top-mødet i Davos selv kan gøre for klimaet:

”Deltagerne ved topmødet bør også sælge de aktier, de har i kul-, olie- og gasselskaber.”

Når man producerer energi baseret på kul, og olie og gas, udleder man nemlig meget CO2. Når man har aktier i et selskab, ejer man en lille del af det. Og hvis man ejer aktier i et olie-selskab, tjener man altså penge på en forretning, som skader klimaet.

Se Greta Thunberg holde tale på World Economic Forum her: