Kultur

Greta Thunberg er på forsiden af verdens største modeblad

Greta Thunberg demonstrerede foran Riksdagen i Sverige i 2019.

Foto: Shutterstock

Freya Ea Bjørnlund


9 august, 2021Normalt kæmper hun for klimaet. Nu dukker hun op som model på forsiden af Vogue.

18-årige Greta Thunberg er kendt for at kæmpe for klimaet. Hun mener, at vi alle skal købe færre nye produkter og i stedet bruge genbrug.

Så det kan virke som en overraskelse, at hun dukker op som model i verdens største modeblad, Vogue.

Den svenske aktivist er på forsiden af den første udgave af Vogue Scandinavia – den første version af bladet, som er lavet til de skandinaviske lande.

Her sidder hun i en stor brun jakke og klapper en hest.

Der er dog en forklaring. Greta Thunberg er model i et modemagasin for at kritisere netop modebranchen.

Hun har selv delt forsiden på Instagram, hvor hun skriver:

”Modeindustrien er en stor bidragsyder til klimakrisen og den miljømæssige krise. For slet ikke at tale om dens effekt på utallige arbejdere og lokalsamfund, der bliver udnyttet rundt om i verden, for at nogen kan nyde moden, der er i hurtig forandring.”

Kritiserer ”grøn” mode

Vogue Scandinavia oplyser, at Greta Thunbergs tøj på forsiden er lavet af genbrugsmaterialer. Magasinet fortæller også, at det deler Greta Thunbergs værdier om en livsstil, som beskytter miljøet og klimaet.

På Instagram skriver Greta Thunberg også, at man ikke skal lade sig narre, når modefirmaer sælger tøj, som de kalder ”bæredygtigt”, ”grønt” eller ”klima-neutralt”. Den slags kampagner kalder hun greenwashing. Det vil sige, at man får noget til at lyde klimavenligt, selvom det ikke rigtig er det, for at hjælpe sit eget image.

”Du kan ikke masseproducere mode eller forbruge “bæredygtigt“, som verden er skabt i dag. Dette er en af mange grunde til, at vi har brug for et systemskifte,” skriver hun i opslaget.

Siden Greta Thunberg var 15 år, har hun kæmpet for at redde klimaet. Hun har rejst rundt i hele verden for at tale med politikere og andre med magt. 

I december 2019 blev hun kåret som Årets Person af det amerikanske magasin Time. En titel, som nogle af verdens mest magtfulde personer ofte vinder.

I marts 2019 blev hun nomineret til Nobels fredspris. En af verdens fornemste priser, som gives til personer, der gør en stor indsats for at skabe fred i verden.

Sådan ser hun ud på forsiden af Vogue Scandinavia:

LÆS OGSÅ: Muslimsk model dropper karrieren – på grund af sin religion