Videnskab
Fossil i New Zealand: Særlig kæmpe pingvin fundet
De forhistoriske pingviner havde en lidt anden størrelse end de små fugle, vi kender i dag.
Små, søde og kluntede. Sådan ville de fleste nok beskrive en pingvin i dag. Men sådan har det ikke altid været. Faktisk viser et nyt fund, at der har været flere arter af såkaldte kæmpe pingviner.
I 2006 var en gruppe new zealandske skolebørn på jagt efter fossiler. På turen var de så heldige at finde nogle knogler, som ikke så helt almindelige ud. Knoglerne lignede mere noget fra et forhistorisk væsen end fra et dyr, som lever nu. Det viste sig at være rigtigt.
Der skulle godt nok gå 15 år, før knoglerne blev kigget på. Men det viser sig nu, at knoglerne faktisk stammer fra et forhistorisk dyr. Nemlig en kæmpe pingvin. Sådan skriver DR.
En særlig kæmpe pingvin
Pingviner i dag
- Langt de fleste pingviner lever nær Sydpolen.
- En pingvin er en fugl, som ikke kan flyve.
- Den største pingvin er kejserpingvinen, som kan blive op til 1,2 meter høj og veje 45 kilo.
- Den mindste pingvin er dværgpingvinen, som bliver 35 cm høj og vejer omkring 1,5 kilo.
Når den forhistoriske pingvin har stået op, har den været omkring 1,4 meter høj. Og så skulle den have levet for mellem 27,3 og 34,6 millioner år siden.
Men at finde forhistoriske kæmpe pingviner er faktisk ikke så unormalt, som det kan lyde. Flere fund viser nemlig, at der tidligere har levet en række forstørrede arter i New Zealand. Blandt andet kæmpe ørne, flagermus og fugle på 3,6 meter. Det skriver BBC. Faktisk har man også tidligere fundet andre kæmpe pingviner. I 2019 fandt man rester af en pingvin fra fortiden. Den menes at have været 1,6 meter høj.
Men selvom det nyeste pingvinfund ikke er den højeste af sin slags, er den stadig særlig.
Den forhistoriske pingvin havde nemlig rigtig lange ben. De lange ben har også været med til at give pingvinen dens navn, som er Kairuku waewaeroa. Kairuku er en beskrivelse, som forskere tidligere har givet andre fund af kæmpe pingviner. Waewaeroa betyder lang ben.
Ifølge forskerne har de lange ben højst sandsynligt betydet, at arten har kunne svømme meget hurtigere end andre pingviner.
Forskerne regner med, at der ikke længere findes kæmpe pingviner på grund af hvalerne. Et studie peger på, at kæmpe pingviner forsvandt nogenlunde samtidig med, at de store havpattedyr kom frem. Det skriver Videnskab.dk. Flere forskere har derfor den teori, at hvalerne og de andre store havpattedyr overtog pladsen som havets store jægere fra kæmpe pingvinerne.
LÆS OGSÅ: Ny liste: Flere af havets dyr er tæt på at forsvinde – men en art er i fremgang