Videnskab

For at overleve krybskytter får færre elefanter stødtænder

Forskerne kalder det en form for lyn-evolution, hvor elefanterne tilpasser sig, hvad menneskerne jæger.

Foto: Pawan Sharma/Unsplash

Nanna Hein


16 december, 2021



Stødtænder er populære blandt krybskytter. Det betyder, at mange elefanter dør, fordi jægerne vil have fat i tænderne. Men det har de afrikanske elefanter fundet en løsning på.

Evolution – det at noget langsomt udvikler sig. Ordet får dig måske til at tænke på naturforskeren Charles Darwin. Han mente nemlig, at dyr langsomt ændrer og udvikler sig for at kunne overleve. For eksempel har giraffen fået en lang hals for at kunne nå bladene øverst på træerne. 

Men vi mennesker kan også påvirke, hvordan dyrene udvikler sig. Det har vi i hvert fald gjort i Afrika. Her viser et studie nemlig, at elefanter stopper med at gro stødtænder – og det er vi mennesker grunden til. Sådan skriver Videnskab.dk

Hvad viser studiet?

Stødtænder

  • Elefantens stødtænder kaldes også for elfenben. 
  • Stødtænderne er specielle fortænder, som vokser hele elefantens liv. 
  • Hos afrikanske elefanter har både hanner og hunner stødtænder.
  • Gennem tiden er stødtænder blevet brugt til at lave smykker, skulpturer og tangenter til et klaver. 

Kilde: Lex.dk

Studiet har undersøgt, hvordan krybskytteri har påvirket elefanterne i Afrika. Krybskytteri er ulovlig jagt. Det kan være, at jægere jagter og dræber dyr, som er fredet, fordi der ikke er mange af dem tilbage i verden.

Krybskytter går som regel efter elefanternes stødtænder. Derfor har forskerne set på, om krybskytteriet har ændret elefanternes stødtænder. Og det har det.

Forskerne har nemlig kunnet se, at i de perioder, hvor der er meget krybskytteri, så har flere elefanter ikke udviklet stødtænder. 

At elefanterne ikke udvikler stødtænderne, skyldes en ændring i to gener, som normalt får elefanternes stødtænder til at vokse.

Men fordi generne har ændret sig, så har de gjort, at stødtænderne ikke vokser ud. Studiet viser også, at de ændrede gener er arvelige. Det betyder, at hvis en hun-elefant har de to ændrede gener – og derfor ikke nogen stødtænder – vil det samme kunne ske for hendes unge.

Men hvorfor har generne ændret sig? Det har de gjort for, at elefanterne kan overleve. For elefanter uden stødtænder har større chance for at overleve en periode med krybskytteri end elefanter med stødtænder.

Men så snart vi ikke jagter elefanter med stødtænder, så begynder de fleste af elefanterne at gro stødtænderne ud igen. Og det er godt. For stødtænderne er vigtige for elefanterne. 

”Hvis man fortsatte med at presse elefanterne, så vil man derimod se flere og flere uden stødtænder. Det vil, udover at være æstetisk ærgerligt, være et problem i forhold til elefanternes funktion. De bruger nemlig tænderne til blandt andet at grave i jorden med og til at afbarke træer med.” Det forklarer Jens-Christian Svenning til DR. Han er er professor i biodiversitet på Aarhus Universitet.

Er krybskytter et problem?

Krybskytter er et stort problem. Desværre er der stadig rigtig mange menneske – som uden tilladelse – jæger og skyder dyr på blandt andet den afrikanske savanne. Hvert år bliver omkring 10.000 elefanter skudt af krybskytter, fordi de gerne vil have fat i deres stødtænder.

Stødtænderne kan nemlig være mange penge værd. De største stødtænder findes på afrikanske elefanter, og de er især poplære i Kina. Det er selvom salg af stødtænder blev ulovligt i 2017. Sådan skriver National Geographic.

På grund af krybskytteri er antallet af elefanter faldet en hel del. For næsten 100 år siden var der mere end 10 millioner elefanter i Afrika. I dag er der kun omkring 350.000 elefanter. Antallet af afrikanske elefanter er altså mere end halveret. Sådan skriver Dyrenes beskyttelse.

LÆS OGSÅ: New Zealand vil forbyde cigaretter til fremtidige generationer