Kultur

Fodboldklub vil skabe en klimaneutral fodboldkamp – hvad betyder det?

Tottenham i kampen mod den portugisiske fodboldklub Paços de Ferreira, den 26. august 2021.

Foto: Dylan Martinez/Reuters/Ritzau Scanpix

Marie Byriel-Thygesen


8 september, 2021



Den engelske fodboldklub Tottenham vil skabe en klimaneutral fodboldkamp for at mindske CO2-udledningen.

Det bliver mere og mere normalt at få gode råd til, hvordan man kan gøre noget godt for klimaet og miljøet. Det kan være ved at sortere skrald, spise mindre kød eller tage på færre flyrejser. Det er nogle vaner, som vi skal ændre i vores hverdag for klimaets skyld.

Men nu rammer bevidstheden om klimaet også fodboldverden.

Man kan nemlig også være en mere klimavenlig fodboldfan. For eksempel når man er tilskuer til en fodboldkamp. Det ønsker den engelske fodboldklub Tottenham at hjælpe klubbens fans med.

Tottenham har nemlig udtalt i en pressemeddelse, at klubben i samarbejde med Premier League, Sky og FN, vil afholde en klimaneutral fodboldkamp, når den skal spille mod Chelsea den 19. september i Premier League.

Det er ikke første gang, at fodboldklubben kommer med en klimavenlig idé. Tottenham er nemlig udnævnt til at være Premier Leagues grønneste klub.

Men denne gang er det også med en opfordring til tilskuerne om at være mere klimavenlige i deres vaner, når de er på fodboldstadion.

Hvad er en klimaneutral fodboldkamp?

Hvis man holder en klimaneutral fodboldkamp, så udleder man så lidt CO2 som muligt. At være klimaneutral betyder, at der ikke udledes mere drivhusgas, end der optages.

Hvis du selv har været til en fodboldkamp med mange tusinde tilskuere, har du måske set hvor meget plastik, der ligger rundt omkring. Det er ikke godt for klimaet. Derfor vil Tottenham indføre genanvendelige plastikkopper til tilskuernes drikkevarer.

Derudover skal de mange tilskuere transportere sig frem og tilbage fra stadion. Og på stadion skal man måske have mad og en tur på toilettet. Det kan man gøre på en klimavenlig måde.

Derfor opfordrer Tottenham til, at man som tilskuer tager offentligt transport eller cykler til og fra kampen. Hvis man bliver sulten under kampen, vil der være lokalt og plantebaseret mad. Og så skal alt affald genbruges.

Det er ikke første gang, at Tottenham eksperimenterer med klimavenlige løsninger. I januar blev klubben udråbt til at være Premier Leagues grønneste klub, da klubben har indført flere bæredygtige tiltag ifølge dens egen hjemmeside.

Klubbens nye stadion er bygget med klimavenlige løsninger som for eksempel mindre vandforbrug ved toiletterne og ved at bruge klimavenlig elektricitet ved oplysning af fodboldbanen. Og så er klubbens spilledragter lavet af materialer, som er genbrugt.

Fodboldspillerne fra Tottenham og Chelsea vil ankomme til stadion i busser, der kører på biobrændsel.

Hvilken betydning har det?

Rigtig mange mennesker ser fodbold. Især Premier League.

Derfor er Tottenhams klimaneutrale eksperiment ikke kun godt i sig selv, men også godt som en inspiration for mange fodboldfans til at være mere klimabevidste. Det kan skabe en bevidsthed om forbrug, og hvilke klimaproblemer vi står over for.

Det mener Thomas Søbirk Petersen. Han er professer i etik ved Roskilde Universitet.

“Det er en rigtig god ide, at fodbolden, med dens mange tilskuere, også prøver at vise flaget, når det handler om klimaforandringer og de problemer, der følger med det. Det er en af de største etiske problemstillinger, vi har i øjeblikket, og det klæder fodbolden at tage det seriøst og beskæftige sig med den etiske problemstilling og prøver at gøre noget ved den,” siger Thomas Søbirk Petersen til DR.

LÆS OGSÅ: Se videoen: De unge i Island dyrker sport i stedet for at drikke alkohol