Politik

Flere store firmaer dropper æg fra burhøns: Vil have EU til at gøre det ulovligt

Tænker du over om du køber buræg, skrabeæg eller økologiske æg?

Foto: Louis Hansel/Unsplash

Julius Christiansen Tromholt


17 marts, 2021Flere af Europas største firmaer, som sælger fødevarer, vil ikke bruge æg fra burhøns. De har sendt et brev til EU - de vil have æggene gjort ulovlige.

Der bliver brugt æg i rigtig mange varer, som du spiser.

Blandt andet i lækre ting som is, chokolade og kage.

Men hvordan har de høns, som har lagt æggene, haft det? Det har der været et stort fokus på længe.

Flere har nemlig krævet, at æggene skal komme fra høns, som har det godt. Det betyder blandt andet, at de ikke skal stå for tæt samlet i et bur. Æg, som kommer fra høns, som har stået tæt samlet i et bur, kalder man for buræg.

Og nu vil flere store firmaer ikke længere bruge buræg i deres produkter.

Hvilke firmaer dropper det?

Flere firmaer i Danmark og resten af Europa har droppet buræg for længe siden.

Men nu hopper flere store firmaer og kæder med på idéen. Det gælder blandt andre Aldi, Unilever, Ferrero, Néstle, Jamie Oliver Group, Ikea og Mondelez.

De laver blandt andet produkter som Marabou, Carte D’Or, Magnum, Knorr, Nesquick, Cheerios, Oreo, Toblerone og Philadelphia.

De vil enten stoppe med at bruge buræg med det samme, eller fase det ud, så de ikke længere bruger dem i 2025.

Og så har de også skrevet et brev til EU. I EU arbejder 27 lande i Europa – blandt andre Danmark – sammen på forskellige områder.

Hvad står der i brevet?

De store europæiske firmaer vil have EU til at gøre buræg ulovlige.

Tidligere har 1,3 millioner borgere i EU skrevet under på, at det bør være forbudt at have landbrugsdyr som høns i bure.

Hos organisationen World Animal Protection, som kæmper for at beskytte dyr, er man glad for det nye forslag.

“Heldigvis er der mange firmaer, der er langt fremme, og som allerede har droppet æg fra burhøns, og det er virkelig godt, at de her enorme fødevarekoncerner kommer med. Det lægger et ekstra pres på politikerne, så nu er bolden spillet op til EU, der bør tage imod den, og skrue en ordentlig dyrevelfærdslov sammen, så vi kan slippe dyrene ud af de usle forhold landbruget tilbyder dem,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark, i en pressemeddelelse.

Er der buræg i Danmark?

I Danmark er det stort set umuligt at købe buræg.

I Irma fjernede man allerede buræg i 1993. I Kvickly stoppede man med at sælge buræg i 2013. I dag har næsten alle supermarkeder fjernet dem fra hylderne.

I stedet kan man købe økologiske æg og skrabeæg.

Forskellen på skrabeæg og økologiske æg er, at skrabeæg lægges af høns, som går frit rundt i et hønsehus, hvor der må være ni høns per kvadratmeter. De har ikke mulighed for at komme udenfor.

Økologiske æg lægges af høns, hvor der kun må være seks høns per kvadratmeter i et hønsehus. Her har hønsene mulighed for at komme udenfor.

Hvad mener du?

Bør det være ulovligt at bruge buræg?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...