Kultur
Flere kvinder tager med på stadion for at se landsholdet i fodbold
Flere danske kvinder er på det seneste hoppet i landsholdstrøjen for at se kampene i Parken.
”Vi går aldrig hjem”, ”4-0, 4-0, 4-0” og ”Schmeichel er en mur”. Du kender sikkert alle sangene og kampråbene. Især i sommer kunne de høres i gaderne, da det danske herre landshold hamrede boldene i mål under EM.
Men det er ikke kun mænd og drenge, som råber højt på sangene og trækker i landsholdstrøjen. Det viser sig nemlig, at flere og flere kvinder også vil være med på stadion.
Under kvalifikationskampene i EM i 2019 var cirka 15 procent af tilskuerne kvinder. Det tal er nu steget til hele 30 procent under kvalifikationskampene til VM i 2021. Det skriver TV2.
Fodboldfesten var uden kvinder – men ikke længere
Tidligere har det været svært at finde kvinder blandt tilskuerne, når det danske landshold løb over banen. Det har faktisk heller ikke interesseret kvinderne at sætte sig foran fjernsynet derhjemme.
En undersøgelse fra 2016 viste nemlig, at kun fem procent af kvinderne i høj grad interesserede sig for fodbold. Det skrev Berlingske.
”Fodbold er et lukket rum for mange kvinder. Et univers med en hel masse indbygget forståelse som drenge vokser op med og deler med hinanden. Det former og skaber deres identitet, og det forstår kvinder ikke”. Sådan sagde livsstilseksperten Henrik Byager til Berlingske i 2016.
Fodboldfesten var altså mest en, som mændene så frem til, men sådan er det ikke længere.
Kvinderne står klar til at heppe
I 2021 har man fundet mange kvinder blandt tilskuerne på stadionerne. En del af forklaringen er måske, at vi alle har været lukket inde under corona-nedlukningen, og derfor var vi alle i høj grad klar på at feste og hygge os i sommer. Både mænd, kvinder, børn og ældre.
”Vi samledes og havde en kæmpe fest i Danmark, som har gjort, at mange har fået blod på tanden og opdaget, hvor fedt det er at støtte holdet og være en del af noget større”. Sådan siger Anders Hagen til TV2. Han er DBU’s fankoordinator – en person som skal være bindeled mellem fans og DBU.
Men det er faktisk ikke kun til landsholdskampene, at kvinderne møder op. Ifølge TV2 oplever FC København også, at flere kvinder står på tilskuerpladserne for at heppe.
Alt i alt har fodboldfeberen altså også ramt kvinderne. Så må vi se, om det fortsætter nu, hvor det danske landshold også skal til VM i 2022. Men mon ikke?
LÆS OGSÅ: Det danske fodbold-landshold vil knæle mod racisme inden kampen mod England: Hvorfor knæler man?