Kultur

Flere danske unge køber kopi-varer på nettet: Det kan være farligt

Det kan være dyrt at shoppe, hvis man skal have de rigtige mærker. Derfor køber mange unge danskere kopi-varer på nettet.

Foto: Bruce Mars/Pexels

Julius Christiansen Tromholt


29 november, 2019



Danske unge er glade for billige kopi-varer fra internettet, viser en ny rapport.

Det kan være dyrt, hvis man gerne vil have de rigtige mærker. Derfor er internettet fyldt med billige kopi-varer. Og de danske unge køber dem.

Kopier af kendte mærker. Tøj, elektronik, cykel-hjelme og solbriller. Du kan finde det hele på internettet.

De seneste tre år er antallet af unge danskere, der køber kopi-varer steget fra 10 til 17 procent. Det viser en rapport fra EU’s kontor for varemærker og design, EUIPO.

Gennemsnittet i Europa ligger på 13 procent. De danske unge ligger altså over gennemsnittet.

Kopi-varerne kan være farlige

Kopi-varer er billige. Men det betyder ofte, at kvaliteten ikke er særlig god. Faktisk kan nogle af varerne være farlige.

Man ved nemlig ikke, hvad de er lavet af. Der er blandt andet blevet fundet rotte-afføring og farlige stoffer som bly og arsenik i tøj og kosmetik.

Der kan også være noget i elektronik, som kan få det til at gå i brand. Der er nemlig ikke den samme sikkerhed som med varer lavet i Danmark. Det forklarer Barbara Stuhr-Jessen, som er sektionschef hos Patent- og Varemærkestyrelsen til DR.

Kopi-varerne er også dårlige for dansk økonomi. Når du køber varer i udlandet, går det nemlig ud over de danske firmaer. Derfor mister Danmark cirka 4.000 arbejdspladser om året på grund af kopi-varerne, vurderer EUIPO.

Det kan blive dyrt

I Danmark er det ulovligt at sælge kopi-varer. Men det er ikke ulovligt at eje dem.

Det er heller ikke ulovligt at købe kopi-varer, hvis du køber dem fra et andet EU-land. Men det er ulovligt at sælge dem i EU. Derfor kan det være, at dine pakker bliver stoppet i tolden i lufthavnen.

I lufthavnen bliver mange af varerne nemlig tjekket. Og hvis de er falske, så beholder de dem og ødelægger dem. Og så bliver firmaet, som har fået sine varer kopieret, kontaktet. Og de kan finde på at kræve erstatning fra dig. Det betyder, at du måske skal betale nogle penge til firmaet.

Indtil videre har tolderne tilbage-holdt 6.300 pakker i 2019. Det er mange flere end sidste år, hvor de fandt 2,631 pakker med kopi-varer, skriver DR.