Identitet

Flere bliver ramt af psykisk sygdom – nu skal der gøres noget ved det

Cirka to elever i hver 9. klasse har en psykiske lidelse.

Foto: Andrik Langfield/Unsplash

Nanna Hein


14 januar, 2022



Det går ikke godt med det mentale helbred i Danmark. Men nu kommer Sundhedsstyrelsen med en plan. Over de næste 10 år skal planen sørge for bedre hjælp til dem, som har psykiske lidelser.

Lider du af angst, depression eller en anden psykisk lidelse? Eller kender du en, som gør? Der er stor sandsynlighed for, at du kan svare ja til mindst et af de to spørgsmål. For næsten hver anden dansker bliver i løbet af deres liv ramt af en psykisk sygdom. 

Men selvom mange danskere på et tidspunkt har brug for hjælp til det psykiske, så har det i mange år haltet med hjælpen. Blandt andet er køen til en tid hos en psykolog så lang, at man kan risikere at vente i op til tre måneder. Det kan du læse mere om her.

Men nu skal det være slut. I går torsdag kom Sundhedsstyrelsen med en plan for, hvordan hele psykiatrien skal forbedres over de næste ti år. Det skriver Berlingske

Hvordan har danskerne det? 

Det mentale helbred hos danskere bliver dårligere og dårligere. Ifølge Sundhedsstyrelsen har cirka 580.000 danskere lige nu en psykisk lidelse. Det gælder både børn, unge og voksne.

Der kan være stor forskel på, hvordan du har det, hvis du har en psykisk lidelse. Nogle har det så dårligt, at de er indlagt, mens andre godt kan have en hverdag, der fungerer fint. 

15 procent af de danske børn og unge får en psykisk lidelse, inden de fylder 18 år. Det tal er kun blevet højere med tiden – på bare ti år er antallet af unge, som bliver ramt af en psykisk lidelse, nemlig fordoblet. Det kan du læse mere om her.

Faktisk har så mange unge danskere det dårligt psykisk, at der cirka er to elever i hver 9. klasse, som har en psykisk lidelse. Det viser en rapport fra Social- og Indenrigsministeriet. 

Men det er ikke kun de unge danskere, der bliver ramt psykisk. Sundhedsstyrelsen vurderer, at cirka 40-50 procent af alle danskere vil blive ramt af en psykisk lidelse på et tidspunkt i deres liv.

Hvad går planen ud på? 

Sundhedsstyrelsens mål

  • Den mentale sundhed hos børn og unge skal forbedres.
  • Personer med psykiske lidelser skal leve længere og være mindre syge.
  • Personer med psykiske lidelser skal være en større del af samfundet.
  • Personer med psykiske lidelser skal kunne tage en uddannelse og have et job.
  • Hjælp og forebyggelse af psykiske lidelser skal gives tidligt.
  • Personer med psykiske lidelser skal have god og omsorgsfuld hjælp.
  • Der skal gøres mindre brug af tvang og magt i psykiatrien.
  • Personer med psykiske lidelser og et misbrug skal hjælpes hurtigt ud af misbruget.
  • Færre personer med psykiske lidelser skal være kriminelle.
  • Pårørende til personer med psykiske lidelser skal hjælpes mere. 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Hvis du har en psykisk lidelse, så er det den danske psykiatri, som du får hjælp af. Det er altså den danske psykiatri, som skal styrkes, så flere personer med psykiske lidelser kan få den hjælp, som de har brug for. 

Planen fra Sundhedsstyrelsen er lavet på baggrund af 37 anbefalinger fra eksperter inden for området.

Men ikke alt kan ordnes på en gang. Derfor er der nogle forbedringer, som skal laves hurtigt, mens nogle skal laves løbende over de næste ti år. 

De to områder, hvor Sundhedsstyrelsen hurtigt vil lave forbedringer, er hjælpen til børn og unge. Dertil er det hjælpen til de mennesker, som har svære psykiske lidelser. 

Og ændringerne i den danske psykiatri er vigtige ifølge Helen Probst. For psykiske lidelser er blevet til en folkesygdom i Danmark. Helen Probst er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen

”Det er, som om vi ikke helt har forstået, at det er meget, meget almindeligt at have en psykisk sygdom. Derfor er det paradoksalt, at sindslidelser stadig er tabuiseret og fyldt af skyld og skam. Vi skal have normaliseret synet på psykiske sygdomme, så vi i fremtiden kan få ligestillet fysiske og psykiske sygdomme.” Sådan siger hun til Politiken

Du kan læse hele Sundhedsstyrelsens plan her

LÆS OGSÅ: Grisehjerte opereret ind i en mand for første gang nogensinde