Identitet

Færre unge er hjemløse

Antallet af hjemløse var højest i 2017, men siden er det igen faldet.

Foto: Unsplash/Jon Tyson

Nanna Hein


27 september, 2022



Antallet af hjemløse i Danmark er faldet. Det skyldes især, at færre unge nu lever på gaden.

Forestil dig, at du ikke havde din egen seng at sove i. Eller at du ikke lige kunne gå i køleskabet og tage noget at spise. Sådan er livet for en lille gruppe mennesker i Danmark. De er nemlig hjemløse. Når man lever i hjemløshed, sover man enten på et herberg, forsorgshjem, hos bekendte eller på gaden.

Der findes hjemløse overalt i verden, men i Danmark er antallet af hjemløse faldet de seneste par. I år er der 5.789 hjemløse i Danmark, hvor der i 2019 var 6.431 hjemløse. Det er et fald på 10 procent. Sådan skriver Berlingske.

Færre unge på gaden 

De nye tal viser, at det især er antallet af unge hjemløse og antallet af hjemløse, som sover på gaden, som er faldet. I stedet sover de fleste hjemløse på steder som et herberg. De nye tal stammer fra VIVE, der med få års mellemrum laver en optælling af hjemløse i Danmark.

Det er unge i alderen 18 til 24 år, hvor færre nu lever i hjemløshed. I 2019 var antallet af unge hjemløse 1.023 og i år er tallet nede på 744. 

Antallet af gadesovere er faldet fra i 2019 at være på 732 til i år at være på 535. 

Hvorfor bliver man hjemløs? 

Der kan være mange grunde til, at mennesker lever i hjemløshed. Nogle mennesker vælger det selv, mens andre mennesker ikke ser andre muligheder. 

En af grundene til at man bliver hjemløs, kan være, at man har svært ved at fungere i samfundet. Det kan for eksempel være, at man lider af en psykisk lidelse, som gør det svært at have et arbejde eller en almindelig hverdag. 

Andre hjemløse har problemer med misbrug. De er for eksempel afhængige af alkohol eller stoffer, hvilket gør, at de heller ikke kan have en almindelig hverdag. 

Der findes også hjemløse, som er blevet hjemløse, fordi de ikke har penge til at finde et sted og bo. Sådan skriver VIVE i en rapport.

En undersøgelse af unge hjemløse viser, at hver 10. unge, som har været anbragt, bliver hjemløs i løbet af deres ungdom. Det kan du læse mere om her

Fælles for mange hjemløse er, at de ikke er hjemløse hele livet. For langt de fleste er det nogle år af deres liv, hvor de lever i hjemløshed. 

LÆS OGSÅ: To ud af tre anbragte unge får ikke hjælp, efter de er fyldt 18 år