Politik
EU skal være mere digitale – der skal blandt andet internet til små byer
De 27 lande i EU er i økonomisk krise efter corona. Nu skal vi bygge det hele op igen. Der skal blandt andet bruges en masse penge på at gøre EU mere digitalt.
Det første du gør, når du vågner, er nok at tjekke mobilen. Det er måske også det sidste, du gør, inden du går i seng. Måske hører du podcast på vej til skole. Og efter skole streamer du din yndlingsserie.
Sådan lyder en typisk dag for mange unge.
I Danmark er vi langt fremme digitalt. Det har blandt andet været en stor fordel under coronakrisen. Det har været nemt at tjekke nyheder om coronavirusset. Hvor mange må vi nu være samlet? Hvor skal man gå med mundbind?
Du har kunnet få undervisning online. Og folk har holdt møder over Teams og Zoom.
Men det er ikke alle lande i Europa, som er lige langt fremme digitalt. Og det skal der gøres noget ved.
Det er de 27 lande i EU blevet enige om.
Hvad vil EU gøre?
EU har lånt 5.600 milliarder kroner, som skal bruges på at få gang i økonomien igen i de 27 lande i EU. Pengene bliver fordelt mellem landene. De fattigste lande får flest penge.
For at få pengene har EU nogle forskellige krav til, hvad de skal bruges på.
Mindst 20 procent af pengene skal bruges på den digitale omstilling. Det betyder, at man skal gøre EU mere digital. For eksempel ved, at flere lande skal have bedre internet.
Det forklarer Pernille Weiss. Hun er medlem af EU-Parlamentet for partiet Konservative.
”Vi vil gerne sikre os, at der bruges minimum 20 procent på den digitale omstilling. Det er et af de steder, hvor EU begynder at hænge i bremsen. Især ude i de egne i Europa, hvor man ikke er lige så digitale, som vi er i Danmark.”
Hvorfor er det vigtigt at være digital?
I Spanien er man ikke lige så langt fremme digitalt, som vi er i Danmark.
Her er internettet dårligt i mange af de små byer. Derfor vil man bruge nogle af pengene fra EU på bedre internet. Det forklarer Jose Luis Regacho Duque. Han er borgmester i en lille by, som hedder Olomeda de la Cuesta.
”Lige nu er forbindelsen dårlig. Men vi regner med, at der snart kommer bedre internet til byen. Hvis der ikke er internet i byen, så kan folk ikke arbejde. Internettet kan være med til at åbne byen for resten af verden,” forklarer han.
I byen bor der kun 15 mennesker. Men der er egentlig plads til 500. Mange har forladt byen for at arbejde andre steder. Men man vil gerne lokke flere folk til. Og det skal internettet hjælpe med.
”Med internettet kan folk komme og arbejde her i byen, ligesom man kan inde i de store byer,” forklarer han.
Hvad siger politikerne?
Flere af de danske medlemmer af EU-Parlamentet mener, at det er fornuftigt at bruge penge på, at EU bliver mere digitalt.
Blandt andre Karen Melchior. Hun er medlem af EU-Parlamentet for partiet Radikale Venstre.
”Det er fornuftigt. Den måde, som vores samfund fungerer på, skal blive smartere og mere digitalt, så vi ikke hænger fast i nogle gamle måder at gøre tingene på. Vi skal blive bedre til at bruge data. Vi kan også skabe digitale løsninger, som kan hjælpe i kampen mod klimaforandringer,” siger hun.
”Mange har mistet deres job under corona. Dem skal vi skabe nye jobs til. Det kan for eksempel være digitale jobs. Der er ikke nok, som arbejder inden for IT. Vi har ikke IT-eksperter nok. Derfor tager mange store firmaer til Kina eller Indien, fordi de ikke kan vokse, som de vil her,” forklarer hun.
Nikolaj Villumsen sidder i EU-Parlamentet for Enhedslisten. Han mener også, at det er fornuftigt. Men pengene skal bruges rigtigt.
”Det er umiddelbart fornuftigt. Men det er vigtigt, at pengene går til det rette. Til at give adgang til internet og omstille til den digitale tidsalder, så pengene ikke ender i lommerne på en eller anden tech-gigant,” siger han.
I videoen kan du se, hvilke digitale projekter EU tidligere har støttet. Blandt andet en robot i Danmark. Og internet i Spanien.