Politik

Eksperter: Corona-krisen vil give flere unge afslag på drømme-uddannelsen

Nye elever på Københavns Universitet (KU) skal op og give hånd til rektor i 2016.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Julius Christiansen Tromholt


4 maj, 2020



Flere unge søger ind på en uddannelse i krise-tider. Derfor vil flere også få afslag fra drømme-studiet.

Lige nu står vi midt i corona-krisen. Og når det er krise-tider, så plejer flere unge at søge ind på en videregående uddannelse. Det skriver Politiken.

De forskellige uddannelser har kun et bestemt antal pladser. Så når flere søger ind, så bliver kampen om pladserne hårdere. Derfor vil flere også få afslag, siger flere eksperter til Politiken.

Sådan var det også i 2008 efter finanskrisen. Her steg antallet af afviste unge med 50 procent i forhold til året inden.

Finanskrisen varede fra 2007 til 2009. Her måtte flere banker lukke, firmaer gik konkurs, og mange blev arbejdsløse. Læs mere om finanskrisen her.

En videregående uddannelse tager man efter gymnasiet eller en erhvervsfaglig uddannelse. Læs mere om det her.

Hvorfor søger flere ind under corona-krisen?

Mange unge tager normalt et sabbat-år efter gymnasiet. Det er et år, hvor man for eksempel arbejder eller rejser, inden man begynder på sit studie.

Her arbejder man typisk på en café, restaurant, med turister eller står i en forretning et sted. Men corona-krisen er gået hårdt ud over mange forretninger. De har nemlig været lukkede. De har derfor ikke tjent nogen penge, og har været nødt til at fyre ansatte.

Så nu kan det være svært at få den type job. Man ved heller ikke, hvornår man kan rejse igen.

Derfor tror eksperterne, at mange unge vil droppe sabbatåret for i stede at søge direkte ind på studiet. Og så ender studierne altså med mange ansøgere – og mange afslag.

Minister vil gøre noget

Mange af de unge søger de samme uddannelser. Der er altså nogle uddannelser, som er meget populære. Og så er der uddannelser, som har svært ved at lokke de unge til.

Mange vil derfor blive afvist fra deres drømme-uddannelse, mens der er stadig vil være plads på andre.

Det vil Ane Halsboe-Jørgensen fra Socialdemokratiet gøre noget ved det. Hun er uddannelses- og forskningsminister.

Hun vil ikke øge antallet af pladser på studierne, da der stadig er mange af de mindre populære studier, som har ledige pladser.

I stedet vil hun prøve at få flere unge til søge lidt flere forskellige uddannelser – og måske også få dem til at søge noget, som ligger langt væk i landet.

Hvordan hun vil gøre det, må vi vente og se.

LÆS OGSÅ: 3 eksempler: Derfor vil Yahya Hassan blive husket som en af vores store digtere.