Politik

Eksperter: Barer bør være det sidste, som åbner

Lige nu står skolerne tomme i Danmark. Alle skal undervises hjemmefra.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Julius Christiansen Tromholt


15 januar, 2021Når samfundet kan åbnes igen, så bør man starte med at sende de yngste elever tilbage i skolen. Det sidste man bør åbne er barer og værtshuse, mener eksperter.

Lige nu er samfundet lukket ned.

Du kan ikke komme i skole. Du kan ikke heller ikke tage i biografen, til træning eller på shoppetur. Der er ikke særlig meget at lave, fordi coronavirusset stadig er et stort problem i samfundet.

I Danmark er man gået i gang med vaccinere, så folk kan blive beskyttet mod sygdommen. Derfor kan man måske begynde at åbne samfundet igen om et par måneder.

Når samfundet skal åbnes igen, så vil man åbne lidt ad gangen.

Men hvad skal åbne først?

Det har en række eksperter givet et bud på. De har lavet en stor rapport, som de skal fremlægge for politikerne i Folketinget i næste uge. Det skriver DR.

I sidste ende er det nemlig politikerne, som bestemmer, hvad der skal åbnes hvornår.

Hvad står der i rapporten?

I rapporten har eksperterne taget hensyn til flere ting. De har blandt andet set på spredningen af smitte, økonomien, danskernes frihed og den generelle trivsel i samfundet.

De vurderer, at man skal starte med at få sendt børn fra 0.-4.-klasse i skole igen. Børn smitter nemlig ikke særligt meget. Og så kan forældrene få tid til at arbejde igen. Det forklarer Allan Randrup Thomsen til DR. Han er professor og virolog ved Københavns Universitet.

”Det er både sundhedsmæssig og økonomisk højprioritet at få de mindste i skole igen, fordi det vil frigøre de arbejdende forældre, og børnene samtidig ikke er store smittespredere,” siger han.

Lavest på listen finder vi barer og værtshuse. Det bør være det sidste, som man åbner, vurderer eksperterne. Her vil folk nemlig være fulde og så glemmer mange at holde afstand og spritte af.

Hvad siger Mette Frederiksen?

Mette Frederiksen og resten af Folketinget skal kigge på rapporten i næste uge. Men der går et stykke tid endnu, før man vil åbne op for noget som helst. Det skriver Mette Frederiksen på Facebook.

”Jeg skal understrege, at det er slet, slet ikke der, vi er lige nu. Desværre. Vi går nogle hårde måneder i møde. Men vi går også mod lysere tider,” skriver hun.

Det er eksperterne enige i. De mener også, at de første to-tre måneder i 2021 bliver hårde.

LÆS OGSÅ: Nu diskuterer skoler: Skal eksamen ændres eller aflyses på grund af corona?