Videnskab

Ekspert: Corona-virusset har reddet mange flere liv, end det har kostet – på grund af luften

Efter de fleste fly, biler og fabrikker har holdt stille i Kina, er luften blevet meget renere.

Foto: Thomas Peter/Reuters/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


20 marts, 2020



Luften i Kina er blevet meget renere, siden corona-virusset lukkede det meste af landet ned. Og den rene luft kan faktisk redde liv.

Corona-virus lige nu

Tallene er fra 20. marts. Siden 12. marts er kun alvorligt syge danskere blevet testet for corona-virus. Derfor er antallet af smittede højere, end tallene viser.

Danmark

  • Døde: 9
  • Indlagt på hospitalet: 186
  • I respirator: 32
  • Smittede: 1.226
  • Raske: Lige nu findes der ingen officielle tal.

Hele verden

  • Døde: 10.038
  • Smittede: 246.275
  • Raske: 86.035

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Ni mennesker i Danmark. Over 10.000 mennesker i hele verden. Så mange har nu mistet livet af corona-virus.

Men faktisk kan corona-virusset have reddet flere liv, end det har taget. Den kontroversielle udmelding kommer fra Marshall Burke, som er professor på Stanford University. Sådan skriver mediet Globalnyt.

Han har lavet en beregning, hvor han kommer frem til, at corona-virusset ”sandsynligvis reddede 20 gange flere liv i Kina, end der på nuværende tidspunkt direkte er tabt på grund af virusset i landet,” skriver han.

Og hvordan kan det så gå til?

Svaret skal findes i luften.

Ren luft er godt nyt

Kina er normalt plaget af enormt meget luft-forurening, som bliver udledt af biler, fly, fabrikker og meget mere. Men da corona-virusset spredte sig, blev store dele af landet lukket ned. Og pludselig stoppede en stor del af trafikken og fabriks-produktionen.

Og det kunne mærkes på luftforureningen.

Kinas luft-forurening er siden februar gået ned med 20-30 procent på grund af corona-virusset, skriver TV2.

Luften har forandret sig så meget, at det kan ses på satellit-billeder. Her er to billeder, der viser mængden af det forurenende stof kvælstofdioxid (NO2) i luften over Kina. I januar fungerede det meste af Kina som normalt – i februar lukkede store dele af landet ned:

Mængden af stoffet kvælstofdioxid i luften i Kina i januar (til venstre) og i februar (til højre) Foto: AFP PHOTO /NASA/Earth Observatory

Kvælstofdioxid og flere andre forurenende stoffer er ikke sunde for mennesker at indånde. Over tid kan stofferne skade kroppen, og til sidst kan man dø.

Nu er professor Marshall Burke altså kommet frem til, at faldet i luftforureningen sandsynligvis har reddet flere liv, end corona-virusset har kostet indtil nu.

Han skriver dog også, at beregningen ikke skal ses som et udtryk for, at spredningen af virusset er godt for helbredet eller miljøet.

Han er ikke den eneste, som er kommet frem til den slags konklusioner. Faldet i Kinas luftforurening er også blevet undersøgt af det norske center for klima-forskning Cicero, som er kommet frem til, at hvis forureningen bliver på det nuværende niveau i et år, så kan mellem 50.000 og 100.000 personer undgå at dø.

Er corona-krisen sund for klimaet?

Faldet i luftforurening er ikke kun sundt for mennesker – men også for klimaet. Lige nu bliver der også udledt færre af de drivhus-gasser, som bidrager til den globale opvarmning – for eksempel gassen CO2.  

Siden virusset dukkede op i Kina, er CO2-udledningen faldet med hele 25 procent, skriver Berlingske.

Andre ting peger dog på, at corona-krisen kan ende med at påvirke klimaet negativt – du kan læse mere om corona-krisens betydning for klimaet her.