Politik

Efter ny rapport: Nu beskyldes statsminister Mette Frederiksen for at have løjet

Det var på et af de mange pressemøder under coronakrisen, at Mette Frederiksen skulle have sagt noget usandt.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Julius Christiansen Tromholt


1 februar, 2021Har Mette Frederiksen løjet over for Danmark og politikerne i Folketinget? Det mener flere politikere, efter en ny rapport kom ud i fredags.

Den 11. marts fortalte statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde, at hele landet skulle lukkes ned. Blandt andet skulle flere sendes hjem fra skole og arbejde, ligesom flere butikker og restauranter måtte lukke. Det blev en historisk dag i Danmark.

Det var første gang i Danmarks historie, at en sygdom fik lukket hele samfundet ned. Derfor har ingen prøvet at stå i sådan en situation før.

Den 23. juni besluttede et flertal af politikerne i Folketinget derfor, at en gruppe af eksperter skulle lave en stor undersøgelse. Eksperterne skulle undersøge, hvorfor regeringen helt præcist valgte at lukke Danmark ned.

Formålet med rapporten var, at vi skulle lære af den. Kunne vi have gjort noget anderledes? Hvad skal vi gøre, næste gang en sygdom rammer landet?

I fredags blev rapporten færdig. Den fylder 595 sider. Det skriver TV 2.

Og særligt ét punkt i rapporten har fået flere politikere til at beskylde Mette Frederiksen for at have løjet.

I spidsen for undersøgelsen stod Jørgen Grønnegård Christensen, som er professor emeritus i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet.

Hvad har Mette Frederiksen sagt?

Når Mette Frederiksen som statsminister skal tage en vigtig beslutning, så har hun en masse eksperter, som hun kan lytte til. Under coronakrisen har hun blandt andet fået gode råd fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

Her arbejder eksperter, som ved meget om sundhed og sygdomme. De kan komme med gode råd, men i sidste ende er det Mette Frederiksen og resten af regeringen, som bestemmer, hvad Danmark skal gøre under coronakrisen.

Da Mette Frederiksen lukkede landet ned den 11. marts, sagde hun, at det var myndighedernes anbefaling. Hun fortalte altså, at hun lukkede landet ned, fordi det var myndighedernes eksperters råd til hende.

”Derfor er det myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned på de områder i en periode,” sagde hun.

Den nye rapport viser, at det ikke var rigtigt. Der var nemlig ikke nogen myndigheder, som havde anbefalet hende at lukke hele landet. Det var altså regeringens egen beslutning.

Faktisk havde Sundhedsstyrelsen anbefalet, at man ikke lukkede ned for vuggestuer, børnehaver og skoler.

Nu beskylder flere af Mette Frederiksens modstandere hende for at lyve over for Danmark og de andre politikere.

Hvad siger de andre partier?

Kritikken er hård fra de partier i Folketinget, som normalt er modstandere af Mette Frederiksen og partiet Socialdemokratiet, som lige nu sidder i regeringen.

Der er ikke noget galt i, at Mette Frederiksen har lukket samfundet ned. Det må hun gerne bestemme. Men flere er sure over, at hun sagde, at det var myndighedernes anbefaling – når det ifølge rapporten ikke var sandt.

En af dem er Sophie Løhde fra partiet Venstre. Hun mener, at det er skræmmende, at regeringen har løjet. Det skriver hun på Twitter.

Også hos partiet Dansk Folkeparti mener man, at det er et problem, at statsministeren har talt usandt. Det siger formanden for partiet, Kristian Thulesen Dahl, til Ritzau.

”Specielt i forbindelse med en pandemi er det afgørende, at danskerne kan have tillid til, at det, som regering og myndigheder siger, er rigtigt,” siger han.

Hos partiet Liberal Alliance er man enige. Det skriver Ole Birk Olesen fra partiet på Twitter. Han mener ikke, at Mette Frederiksen går op i, om hun taler sandt.

Hos partiet Konservative er man også ude med kritik af statsministeren. Rasmus Jarlov fra partiet skriver på Twitter, at regeringen “åbenlyst lyver”.

Når Rasmus Jarlov skriver, at “støttepartierne accepterer det”, så mener han de partier, som normalt støtter Socialdemokratiet og regeringen. Det er blandt andet Socialistisk Folkeparti (SF). Og de bakker op om statsministeren. Det skriver partiets formand, Pia Olsen Dyhr, på Facebook.

“Mette Frederiksen var ikke alene om at lukke Danmark ned. Et enigt Folketing stod bag beslutningen, som har reddet liv! Tak til statsministeren og til alle partier i Folketinget for at tage ansvar!”

Det er dog ikke alle støttepartierne, som bakker op om Mette Frederiksen. Radikale Venstre, som normalt støtter regeringen, er nemlig også ude med kritik. Det fortæller Stinus Lindgreen, som er ordfører for sundhed hos partiet. Det skriver Berlingske.

Regeringen burde fra start af bare have lagt frem, hvad myndighederne anbefalede, og hvad man politisk besluttede. Ingen grund til at skjule noget,” siger han.

Hvad siger Mette Frederiksen nu?

Selv har Mette Frederiksen kommenteret sagen på Facebook. Hun forklarer, at hun flere gange har sagt, at alle beslutninger var regeringens valg. Og at den hellere ville gøre for meget end for lidt. Og hellere ville handle for hurtigt end for langsomt.   

Regeringen har på intet tidspunkt ønsket at skubbe myndighederne foran sig eller fralægge sig ansvaret for nedlukningen.”

“Og jeg har meget svært ved at se, at man kan sidde tilbage med det indtryk, at regeringens beslutninger har baseret sig 1 til 1 på anbefalinger fra sundhedsmyndighederne – eller andre myndigheder for den sags skyld.”

“Det var heller ikke på nogen måde dét, der var ment med den omtalte sætning. Og det var ikke budskabet på pressemødet,” skriver hun.

LÆS OGSÅ: En dukke af Mette Frederiksen blev brændt af til demonstration: ”Det er langt over stregen”