Kultur

Efter flere ugers protest fra elever: Rektor stopper på Filmskolen

Elever blokerer indgangen til Filmskolen i København fredag den 15. november.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


22 november, 2019



Eleverne på Den Danske Filmskole var vrede over, at undervisningen blev mere boglig og mindre praktisk. Nu har de presset rektor til at gå af.

Hvad gør man, hvis man er dybt uenig med, hvordan ens skole eller uddannelse udvikler sig? Eleverne på Den Danske Filmskole, hvor man blandt andet kan uddanne sig til instruktør, fotograf og manuskript-forfatter, tog sagen i egen hånd.

Siden den 15. november har eleverne protesteret med skilte foran skolen. De har blokeret underviserne fra at komme ind. De har skrevet under på en mistillids-erklæring – et stykke papir, hvor de udtrykker deres utilfredshed med rektors plan for skolen.

Protesterne virkede. Nu stopper rektor Vinca Wiedemann på Den Danske Filmskole, skriver film-magasinet Ekko. Hun har været ansat af Kulturministeriet, og derfor fortæller kulturministeren Rasmus Prehn nu om, at hun stopper:

“Situationen på Filmskolen er uholdbar. Skolen har brug for opbakning fra elever, lærere og branchen. Den opbakning er der desværre ikke længere. Det er både rektor Vinca Wiedemann og Kulturministeriet enige om,” siger han.

“Derfor stopper Vinca Wiedemann nu som rektor.”

Store film-stjerner bakker eleverne op

Eleverne på Den Danske Filmskole blev utilfredse med deres rektor, efter hun lagde planer om flere ændringer på skolen. Der skulle optages færre elever, nogle uddannelser skulle lægges sammen, og den kreative skole skulle blive en mere boglig uddannelse.

Den 14. november blev en af skolens lærere, Arne Bro som underviste i dokumentar-film, fyret og sendt hjem. Hvorfor han blev fyret, har rektoren ikke forklaret. Det blev eleverne også vrede over.

Den 15. november nægtede eleverne at møde op til undervisning og blokerede i stedet skolen. 84 procent af eleverne krævede, at rektor gik af.

Eleverne fik meget opbakning fra erfarne filmskabere, som selv har gået på skolen. Den 20. november skrev 260 filmfolk under på, at de støtter elevernes protester – blandt andre skuespilleren Iben Hjejle kendt fra Klovn og Dicte, instruktøren Jørgen Leth, som også er kendt for at kommentere cykel-løb, og instruktøren Nikolaj Arcel, som har lavet den Oscar-nominerede film En kongelig affære.

Elevernes kritik fik en effekt. Nu er de “super-glade og lettede”, siger eleven Louis Francisco Charles Vernal til DR:

“Vi er meget taknemmelige. Det er tegn på, at der er blevet lyttet.”